Zabranama pojedinim ljudima da uđu iz Srbije u Republiku Srpsku, postavlja se čelična zavjesa na Drini, ali to im neće poći za rukom, istakao je ugledni advokat Goran Petronijević, gostujući u našem Јutarnjem programu.

U samo dvanaest dana, ulazak u BiH zabranjen je trojici istaknutih državljana Srbije, zbog toga što su, kako je navedeno u rješenju, prijetnja po bezbjednost BiH. Prvo istoričaru Milošu Koviću, pa penzionisanom generalu Bratislavu Dikiću, a zatim i Petronijeviću, koji je krenuo  na Јahorinu, ali je zaustavljen na graničnom prelazu u Karakaju.

– Nisam želio potpisati riješenje, jer je bilo napisano rukom, kao na kafanskoj salveti. To je čista diskriminacija i ugrožaanje svih ljudskih prava. Ovdje se radi o jednoj vrsti diskriminacije i pokazivanja mišića. U BiH je stigla jedna grupa ljudi, i gdje se oni pojave tu slijedi destabilizacija, i to treba da bude opomena za sve narode – naglasio je Petronijević.

On naglašava da se mora razlikovati razlog i povod u slučaju njegove zabrane.

– Sve ovo što se događa u Ukrajini, sada se pokušavaju destabilizovati druga rovita područja, a to je nažalost Balkan. Povod je moj rad u Međunarodnoj komisiji za Srebrenicu, kao i u odbrani na suđenju Radovanu Karadžiću. Moja poruka je da se istina ne čuva zabranama – rekao je Petronijević.

Autor: RTRS