Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić zatražila je objašnjenje od komandanta NATO u BiH Pamele Mekgaha u vezi sa medijskim navodima o mogućoj otmici srpskog člana Predsjesništva BiH Milorada Dodika i izrazila čuđenje zašto do sada nisu reagovali, dok je javnost u Republici Srpskoj uznemirena.

– Uvažena gospođo Mekgaha, imala sam priliku da Vas upoznam i stekla utisak da je riječ o odgovornoj i pravičnoj ženi. Želim Vas informisati da je srpski narod ponosit, prkosan i nepokoriv. Bilo kakav eventualni atak na srpskog člana Predsjedništva udar je na sve Srbe u BiH.

Nemojte misliti da ćemo ćutati i nijemo posmatrati kako linčujete Srbina sa najvećim brojem srpskih glasova. Čak i oni koji nisu simpatizeri Milorada Dodika neće podržati odmazdu nad Srbinom – istakla je Vulićeva.

Ona je poručila komandantu NATO-a da, ako žele mir i stabilnost u BiH, kako govore, onda moraju da poštuju srpski narod kao što poštuju Bošnjake u FBiH.

– Ne tako davno pravoslavnog sveštenika predstavnici NATO-a su prebili od batina i mi to nismo, niti ćemo zaboravili. Napad na Srbe, na Milorada Dodika je napad na Srpsku i nemojte misliti da ćemo to nijemo posmatrati – istakla je Vulićeva i upitala da li su predstavnici NATO-a u misiji mira ili istrebljenja Srba?

Crnogorski portal “IN4S” nedavno je objavio da “NATO sprema akciju da Dodika protivpravno liši slobode”. Prema ovom izboru, “navedena otmica bila bi realizovana prepadnom akcijom kopnenih snaga Alijanse uz helikoptersku podršku, nakon čega bi se Dodik avionskim letom NATO-a nasilnim putem prebacio u neku od trećih zemalja”.

Autor: SRNA/RTRS