Za Mašinsku školu u Prijedoru nema straha od upisnih rokova jer nude zanimanja za kojima vapi tržište rada. Najviše interesa imaju za tehničare CNC tehnologija. Oko stotinu učenka im je na tom smjeru. Đaci kažu da nije bilo dileme jer je velika potražnja. „Zadovoljan sam znanjem kojim sam ovdje stekao, oprema i profesori su sasvim zadovoljavajući, i dosta znanja možemo pokupiti i savladati ovdje u školi“, kaže Jovan Ješić, učenik četvrtog razreda.

„Zanimalo me i nešto je novo što je jako traženo u Bosni i Hercegovini a i inostranstvu“, rekla je Luč Martina, učenica Mašinske škole.

Škola je dobro opremljena za praksu. U planu je i nabavka još dvije cnc mašine.

„Imamo dvije CNC mašine imamo dva simulatora, trenutno smo u nabavci još  dvije cnc mašine, što se tiče tog dijela u školi praktične nastave. Učenici u trećem stepenu odnosno trogodišnjim zanimanjaima svi su na praksi u privredi, sada trenutno radimo na tome da učenici koji su četvorogodišnja zanimanja mogu ići u privredu na praksu“, istakao je Mile Vajkić, profesor mašinske grupe predmeta u Mašinskoj školi.

Direktor kaže da školu sve češće zovu privrednici. Treba im radnika određenih profila pa traže da se uvode novi smjerovi.

„Mi smo se obraćali lokalnoj zajednici i ministarstvu da bi bilo jako poželjno da nam se odbri jedno odjeljenje 12 učenika vozač motornih vozila i 12 rukovaoca građevinskih i pretovarnih mašina“, kazao je Borislav Kojić, direktor Mašinske škole.

Prijedorsku Mašinsku školu pohađa 420 učenika koji su na mašinstvu, saobraćaju i obradi drveta. U posljednje vrijeme vlada veliko interesovanje za mašinsku struku.

Izvor: ATV