Motiv za ubistvo načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića je istraga u okviru akcije Storidž dva, u koju je bio umiješan Dalibor Railić, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Lukač je potvrdio da je Railić nalogodavac ubistva, da mu je određen jednomjesečni pritvor u drugom predmetu – za organizovani kriminalitet i šverc teških droga.

– Prije toga nismo imali konkretne podatke. SIPA je imala od sredine decembra u kancelariji u Mostaru doušnika koji je imao informaciju da može da dođe do ugrožavanja života policijskog službenika za novac. U informaciji se spominje ime Railića. Ta informacija nikada zvanično nije došla do MUP-a Republike Srpske – istakao je Lukač.

On je dodao da je slučaj ubistva Bašića signal za MUP da mora da radi organizovanije.

– Kriminalci ne mogu biti jači od policije, niti države. Radićemo jače, žešće i brže. Angažovaćemo sve naše snage i naše resurse. Nažalost, i u našim redovima imamo onih koji sarađuju sa kriminalcima, koji imaju dilove sa kriminalcima, imamo, nažalost i onih koji se plaše kriminalaca – istakao je Lukač.

Naglasio je da policajci koji sarađuju sa kriminalcima ne zaslužuju da budu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Moramo sa njima da se obračunamo i to ćemo uraditi širom Republike Srpske i u svim njenim dijelovima. Nijedan policajac ne smije da se plaši bilo kod kriminalca, nijedan ne smije da ima bilo kakav dil sa kriminalcem – dodao je Lukač.

Podsjećamo, MUP Srpske uhapsio je Aleksandra Miljatovića iz Banjaluke pod sumnjom da je ubio Bašića, te Dalibora Railića iz Prijedora pod sumnjom da je organizator i nalogodavac ubistva.

Autor: RTRS