Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je na konferenciji za ekonomski razvoj “Know How” zadovoljstvo saradnjom predstavnika nevladinog sektora i institucija Srpske na pronalaženju najboljih rješenja za aktuelnu krizu nametnutu sukobom u Ukrajini koji ima negativne ekonomske i druge efekte po cijeli svijet.

Cvijanović je rekla novinarima u Banjaluci da je važno dati svaku vrstu dodatnog poleta, energije i podsticaja onome što rade ovdašnji privrednici u ovako teškim ekonomskim vremenima.

Ona je dodala da su od izuzetnog značaja mjere Vlade Srpske koje podrazumijevaju povećanje ličnih primanja ljudima da bi mogli izaći na kraj sa problemima rasta cijena i inflacije.

– Ovo je velika kriza koju nismo izazvali, ali je kao i do sada moramo zajedno proći i prehodati. U tom smislu zahvaljujem se poslovnoj zajednici koja radi sa Vladom, socijalnim partnerima i svim udruženjima koja se trude da daju doprinos, razmijene mišljenja, iskustva i znanja. Saradnja je jako važna jer smo do sada svaki put imali dobre rezultate i uspjeli da pronađemo odgovarajuće mjere i rješenja za krize koje su se dešavale, među kojima je i pandemijska – rekla je Cvijanović.

 

Ona je izrazila zadovoljstvo i zbog rekordnog broja zaposlenih, te naglasila da je Udruženje mladih ekonomista Srpske, koje je organizator konferencije, posvećeno promociji domaće proizvodnje i preduzetništva, što je u interesu Vlade i institucija Republike.

– Treba tražiti odgovore na izazove i određena pitanja za koja nema čarobnih formula. Јer da ima, to bi neki drugi već primijenili i izmislili – rekla je Cvijanović.

Konferencija “Know How – For economic growth” održava se u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci, a prisustvuju premijer Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, te brojni ekonomski stručnjaci i predstavnici javnog i političkog života Srpske.

Na konferenciji se govori o globalnoj inflaciji, međunarodnoj saradnji kao pokretaču održivog razvoja Srpske, digitalnoj transformaciji za održivu ekonomiju, kao i o tržištu nekretnina.

Autor: SRNA/RTRS