Upravni odbor bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor dao je saglasnost za pokretanje inicijative za izgradnju nove zgrade bolnice, jer su postojeći kapaciteti nedovoljni i dotrajali.

Ovo se navodi u zaključku koji je Skupština grada uputila Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prijedorska bolnica je zdravstvena ustanova sekundarnog nivoa koja pokriva grad Prijedor i opštine Novi Grad, Kozarska Dubica, Oštra Luka, Kostajnica i Krupa na Uni. Izgrađena je 1985. godine sa namjenom da u njoj funkcionišu četiri odjeljenja sa pratećim službama, ali se djelatnost konstantno širila čime se i ukazala potreba za proširenjem prostora.

– To se ispoljilo pogotovo sada u vrijeme epidemije izazvane virusom korona, kad se zbog nedostatka prostora morali izmjestiti Odjeljenje psihijatrije u drugu ustanovu, koja nije mogla da zadovolji potrebne kako prostorne, tako i medicinske uslove, što je dovodilo do upućivanja pacijenata u druge ustanove, kao i do pada kvaliteta usluga zbog dislociranosti Odjeljenja i nemogućnosti brze dijagnostike – navodi se u zaključku.

Pored nedostataka prostora, problem predstavlja i dotrajalost instalacija, liftova, bravarije i stolarije, kotlova, podova, ravnog krova i opreme.

Zavod za izgradnju grada Prijedora je na zahtjev rukovodstva bolnice i na osnovu projektnog zadatka Republičke uprave za obnovu i razvoj uradio idejni projekat koji je obuhvatio detaljan opis rekonstrukcije objekta, kao izgradnju aneksa zbog potreba proširenja prostora, te nabavku nove medicinske i nemedicinske opreme, zbog dotrajalosti postojeće.

– Međutim, nakon urađenog idejnog projekta i utvrđenih potrebnih novčanih sredstava za rekonstrukciju, a u konstultaciji sa stručnim kadrom, došlo se do zaključka da je isplativije sagraditi novi objekat, nego izvršiti rekonstrukciju starog i dogradnju aneksa postojećem objektu – navodi se u ovom dokumentu.

Ovaj zaključak Skupština grada Prijedora usvojila je sinoć na posebnoj sjednici koja je održana po završetku redovnog zasjedanja.

Autor: STNA/Srpskainfo