Tajni spisak lica kojima je zabranjen ulazak u BiH nastao 2016. godine u Goraždu u okviru tajne operacije “Obavještajni prodor – Ušće” Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, konstantno se proširuje, rekao je u Јutarnjem programu naše televizije stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

– Tu je definisana Srbija kao neprijateljska država i tu je jedna ideološka optužnica koja se često ispisivala Srbiji i Srpskoj o postojanju velikosrpskog nacionalizma povezana sa tzv. ruskim uticajem – rekao je Galijašević.

Ističe da je OBA agencija koja nije nastala na temelju ustavnih rješenja niti Dejtonskog sporazuma.

– Ona je rezultat pritiska međunarodne zajednice i tog iznuđenog kompromisa lokalnih faktora, rekao je on o dodao da u ovom slučaju imamo zloupotrebu jednog prava na utvrđivanje prijetnje nacionalne sigurnosti, jedan robusni operativni prodor prema Srbiji, koji podrazumijeva i tajne pretrese, praćenja, robusne akcije i ometanje u realizaciji na Dejtonu zasnovanih specijalnih veza Srbije i Srpske.

Ono što je vidljivo, kaže Galijašević, u ponašanju OBA je da se ona ponaša kao antiustavna struktura iako je njena zakonska uloga jasno definisana.

– Јedino obilježje koje je zajedničko za Bratislava DikićaGorana Petronijevića Miloša Kovića to da su javno uticajni Srbi, da su poznati, učeni Srbi koji mogu doprinijeti realizaciji specijalnih veza u Srbiji.

Ističe da je i istoričar Aleksandar Raković na spisku lica kojima je zabranjen ulazak u BiH.

– On je na spisku već dugo kao prijetnja nacionalnoj bezbjednosti – dodao je on.

Raković je za RTRS istakao da je prvi put konkretnu informaciju čuo od Galijaševića prije nekoliko dana, ali da ga i ne čudi što je na spisku.

– Od kada je aktiviran spisak, nisam pokušao da uđem u Srpsku. Pretpostavljam da ne bih ni mogao da uđem, jer mi nije nepoznato  da su muslimani krenuli sa pravljenjem crnih lista protiv Srba iz Srbije, Crne Gore, Rusa – rekao je Raković.

Smatra da bi bilo od velike važnosti kada bi građani mogli da vide da li su na spisku i to bi ih lišilo određene neprijatnosti.

– Postoji jedna opasnija varijanta od te da neko vrati građane Srbije sa administrativne granice prema Srpskoj, a to je da nekoga puste, a onda ga uhapse i odvedu u Sarajevo, na naka suđenja, ili ko zna gdje – rekao je Raković.

Poslije ove tri zabrane, više ne treba ništa isključivati.

Autor: RTRS