Univerzitetsko-klinički centar (UKC) Republike Srpske bi trebao dobiti Kliniku za vantjelesnu oplodnju koja bi u sklopu ove ustanove uskoro mogla biti otvorena, rekao je za “Nezavisne” Vlado Đajić, generalni direktor ove ustanove.

Podsjećamo, Darinka Pejić, predsjednica Foruma žena SPS, postavila je pitanje upravi ove najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj zbog čega na UKC RS nema klinike za vantjelesnu oplodnju.

Đajić je komentarišući njene navode, rekao da su u SPS čuli da u UKC RS uveliko školuju ljude, i doktore, koji su završili subspecijalizacije, te da su par godina ispred njih u svemu.

“Već smo obučili doktore za vještačku oplodnju, odnosno za IVF. Takođe, obučili smo naše biologe, fitologe, genetičare i oni su dobili diplome i završili edukacije. Angažovani su građevinski stručnjaci koji rade na pravljenju prostora i nabavci opreme, te smo uspostavili kontakte sa stručnjacima iz Srbije i Evrope koji će biti konstantni kod nas. Mi već uveliko radimo na tome da uskoro otvorimo Kliniku za vantjelesnu oplodnju u sklopu UKC RS”, objasnio je Đajić.

Dodao je da nikada nije čuo da je SPS uradio neku akciju za narod.

“Oni su čuli već za ovu kliniku i sad se prave pametni da ispadne da je to kao njihova ideja. Bolje da smisle nešto originalno. Za nekoliko mjeseci se kod nas otvara kardiohirurgija, te će biti moguće operacije srca u jednoj maloj Banjaluci. U srijedu je potpisan ugovor za izgradnju nove Onkologije sa palijativnom terapijom, te je dobijena dozvola Evropske banke za obnovu i razvoj. Preseljavamo psihijatriju ovdje, pravimo Medicinski fakultet i Medicinsku školu, radimo na edukaciji kadra, zapošljavamo mlade doktore, sestre i stručnjake, radimo najbolje što možemo”, naglasio je Đajić.

Izvor: banjaluka.net