Advokat Goran Petronijević, kome je nedavno zabranjen ulazak u BiH iz Srbije, kaže da nije sklon da povjeruje u današnju poruku ambasadora SAD Majkla Marfija da američka Ambasada i njeni predstavnici nemaju baš ništa sa tom i drugim zabranama ulaska u BiH intelektualcima iz Srbije.

Na Marfijevu tvrdnju da ne može da govori o tim mjerama koje su donesene unutar BiH i u njenim institucijama, jer nije njihov dio i ne učestvuje u kreiranju takvih odluka, Petronijević je uzvratio ocjenom da faktičku realnu vlast u BiH imaju engleska i američka ambasada i njihove službe.

– Oni su najjači okupacioni faktor, koji faktički vrši vlast u BiH – rekao je Petronijević za Srnu.

On je ukazao da, sa druge strane, iza odluka o zabrani ulaska Srbima u BiH formalno stoji direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić.

– Mi smo doživjeli da nam formalno, da tako kažem, ulazak u Republiku Srpsku zabranjuju Mehmedagić, osvjedočeni ratni zločinac, kao i Naser Orić, koji je takođe ratni zločinac – naveo je Petronijević.

Prema njegovim riječima, Mehmedagić je bio ratni komandant “Bisera”, jedinice u okviru koje su snajperisti pucali po Sarajevu.

– Šta ja da komentarišem dalje ako su u tim odlukama Osmanagić, koji je povezivan sa ozbiljnim zločinima u Sarajevu i ratni zločinac Naser Orić, koga zovu neformalnim gazdom drinske granice? To je malo smiješno – ocijenio je Petronijević.

Na pitanje da li Marfijevo pominjanje prakse SAD da u zemlju ne dozvoljava ulazak potencijalnim teroristima možda neko može da protumači kao neku vrsta poređenja sa zabranama ulaska intelektualcima iz Srbije u BiH, Petronijević je odgovorio da on to ne bi tako doživio.

– Međutim, poznato je da u BiH postoje kampovi terorista. Postoje spavači koji pola Evrope mogu da dignu u vazduh. Oni ne ulaze i ne izlaze, oni su stalno tamo /u BiH/. Ako /Marfi/ na njih nije mislio, onda ne znam šta je mislio – rekao je Petronijević.

On je istakao da je ono što je napisano u odluci kojom mu se zabranjuje ulazak u BiH veoma opasno.

– U toj odluci stoji da sam ja prijetnja za javnu bezbjednost. To je jako opasno i na neki način znači crtanje mete na čelo – kaže Petronijević.

Autor: SRNA/RTRS