Ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio je da je potpisao ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa sa “neprijateljskim zemljama” u rubljama, pišu Ria novosti, a prenosi RTS.

– Nudimo jasnu i transparentnu šemu. Za kupovinu ruskog prirodnog gasa moraju da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa gas koji se isporučuje od sutra, od 1. aprila ove godine, biti plaćen – rekao je šef ruske države.

Prethodno je Putin naložio Gaspromu, Centralnoj banci Rusije i vladi da do 31. marta organizuju transfer obračuna u rublje za isporuke gasa neprijateljskim zemljama.

Evropska komisija smatra da je ovakva praksa neprihvatljiva, njemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da zemlje G7 na to neće pristati.

Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Rusija se neće baviti dobrotvornim radom – ako nema plaćanja u rubljama, onda neće biti ni gasa za Zapad.

– Kao što smo i govorili, za korisnike ruskog gasa koji plaćaju isporuke, faktički neće biti nikakvih promjena. U svakom slučaju oni će kupiti rublje u vrijednosti valute koja je navedena u ugovorima – naveo je Peskov.

Autor: RTS/RTRS