Ova koalicija je značajno pojačala poziciju Republike Srpske u BiH, njeno ustavno pravo i nadležnosti. Srpska je nezaobilazan faktor svih odluka na nivou BiH, rekao je ovo nakon današnjeg sastanka kolacije u Banjaluci, Milorad Dodik, lider SNSD-a.

On je naveo da NATO nema mandat, te da je isti prisutan kroz misiju Althea.

“Ovih dana priča se da trebaju da ponovo jačaju snage NATO-a, oni nemaju ovdje mandat. On je ovdje pristutan kroz misiju Althea. Ta misija se utvrđuje na nivou UN-a i SB-a. U jesen prošle godine taj mandat je produžen za godinu dana, dakle do jeseni ove godine. To je misija UN-a, i to prihvatamo kao legitimno, ne prihvatamo nikakve druge intervencije pa ni NATO-a. Smatramo da je za to potrebno da se dobiju adekvatne odluke organa BiH, prije svega Predsjedništva. Sve češće susrećemo ljude koji se žale na pojačano prisustvo i uznemiravanje od strane tih međunarodnih trupa, koje ovdje navodno patroliraju. Republika Srpska nema nikakvih planova vezano za ugrožavanje bezbjednosti niti ima bilo kakve pokrete svojih jedinica ili struktura”, rekao je Milorad Dodik.

Predsjednik SNSD-a je dodao da je koalicija sakupljena oko te stranke značajno pojačala poziciju Srpske u BiH, njeno ustavno pravo i nadležnosti.

“Republika Srpska više godina nije imala ni krizu Vlade ni krizu institucija što je veoma važno. Ova koalicija je značajno pojačala poziciju Republike Srpske u BiH, njeno ustavno pravo i nadležnosti. Danas je Srpska nezaobilazni faktor svih odluka na nivou BiH i Republika Srpska će nastaviti da poštuje Ustav, Dejtonski sporazum i svoje interese, te će ponašati u skladu s tim”, kazao je Dodik.

Izvor: ATV