Prognozirane niže temperature vazduha, uz mogućnost pojave mraza, ne bi trebalo da pričine veće štete u voćnjacima.

Rečeno je ovo Srni u prijedorskoj kancelariji Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Viši stručni saradnik za voćarstvo Mirko Jokić kaže da se prema trenutno dostupnim vremenskim prognozama, najniža temperatura vazduha od minus dva stepena Celzijusova, očekuje u noći između nedjelje, 3. aprila i ponedjeljka, 4. aprila.

– Olakšavajuća okolnost je da većina voćnih vrsta u našoj regiji nije ušla u fazu cvjetanja. Šljiva je najviše odmakla sa fenofazom. Neki zasadi šljive su u fazi 50 odsto otvorenih cvjetova – rekao je on.

Jokić kaže se može očekivati da niska temperatura neće pričiniti štetu cvjetovima koji nisu otvoreni.

– Naša očekivanja su da, s obzirom na visok rodni potencijal voća, eventualne štete neću uticati na prinos – rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, najviše štete može se očekivati kod koštuničavnih voćnih vrsta breskve i šljive u određenoj mjeri.

Jokić je rekao da su nakon dužeg sušnog perioda, padavine povoljno uticale na situaciju u voćnim zasadima.

– Da nije bilo padavina, spremali smo se da preporučimo zalijevanje zasada voća. Kiša povoljno utiče na kondiciju zasada. Veoma je bitno da pred cvjetanje i u samom cvjetanju zasadi voća imaju dovoljno vlage što utiče na prinos i kvalitet plodova – objasnio je Jokić.

On je rekao da nakon kišnog perioda iduće sedmice počinje intenzivna faza zaštite u zasadima voća.

Jokić je naveo da ove padavine nisu donijele visok rizik od infekcije biljnim bolestima, ali da iduće sedmice treba početi sa zaštitom.

Autor: SRNA/Srpskainfo