Mudžahedini su bili nagrađivani za svaku odrubljenu srpsku glavu koju su donijeli u Sarajevo ili Zenicu, a Šefik Džaferović, koji danas vrši funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH znao je za sve zločine koje su tada počinjeni nad Srbima.

Ovo tvrdi predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević i podsjeća da je Džaferović bio upoznat sa dejstvima i zločinima odreda „El mudžahedin“, kao i da je znao njihovo kretanje, kao i izvršenje ratnih zločina na Ozrenu, Vozući i u samoj Zenici.

– Kada se prije četiri godine Džaferović kandidovao za Bošnjačkog člana Predsjedništva BiH znalo se za to, a on je tada bio načelnik Centra javne bezbjednosti Zeničko-dobojskog kantona. Znalo se da su u njegovoj odgovornosti bili mudžahedini koji su počinili stravične zločine nad Srbima. Oni su to znali i pritom nagrađivali one koji su donosili odsječene glave naših saboraca u Sarajevo ili njima u Zenicu. Na taj način su dizali moral svojim borcima, starješinama i takozvaanoj Armiji BiH. Bilo je važno da se obezglavi srpski borac ili civil, a taj isti Džaferović kandidovao se prije četiri godine i nije niko to komentarisao, svi su ćutali.  Mi smo ukazivali 1995. godine da se nad nama čine zločini, da se odrubljuju glave Srbima u kampu odreda „El mudžahedin“, koji je potčinjen Centru javne bezbjednosti i direktnom komandom Sakiba Mahmuljina – podsjeća Blagojević.

Blagojević ističe da je krajnje vrijeme da se pokrene pitanje odgovornosti člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za zločine izvršene nad Srbima od Vozuće do Zenice.

– Oni su snimali i prikazivali te zločine, ali ti snimci su povučeni zbog uticaja Međunarodne zajednice. Imamo primjer jedne  od zarobljenih, koja je bila u kampu „El Mudžahedin“ zajedno sa ocem i sticem. Obezglavili su joj i oca i strica, a kada je trebala da ide da u Hag da svjedoči, tada su naši uradili sve da ona ne svjedoči, pa više nije postojala želja. U to vrijeme za zločine nad Srbima osuđen je Rasim Delić na tri godine. I onda imamo Šefika Džaferovića, koji se kandidovao i koji sve ove godine vrši tu funkciju. Na kraju krajeva da li naše rukovodstvo zna za sve ovo? Naravno da zna, a zašto uopšte sjedamo sa njim? Zašto ne pokrenemo tužbu protiv njega? – pita se Blagojević.

Iako Džaferović, negira i umanjuje sve zločine počinjene od strane tzv. Armije BiH, postoje dokazi o njegovoj umješanosti.

Redakciji „Novosti“ ustupljen je dokument, koji o tome i svjedoči. Naime, Šefik Džaferović koji je 1995. godine vršio funkciju načelnika Centra javne bezbjednosti Zenica, potpisao je dokument sa spiskom imena mudžahedina koji su upisani  u državljanstvo BiH.

Foto: Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica

Podsjećamo, u zločinima Alijinih mudžahedina, Mahmuljinovih i Delićevih vojnika, te Džaferovićevih policajaca spaljeno je do temelja 66 sela, uništeno više od 5.000 kuća, 12 crkava i jedan manastir, srušena groblja od kojih su neka stara i preko pet vijekova, ubijeno 465 vojnika i civila, protjerano više od 22.000 civila i građana srpske nacionalnosti.

Izvor: vecernjenovosti.ba