Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je da je hrvatsko osporavanje gradnje aerodroma u Trebinju zasnovano na komercijalnim interesima, s obzirom na to da će taj objekat ostvarivati dobre finansijske prihode i biti daleko bolje pozicioniran u odnosu na aerodrom u Dubrovniku.

Stevandić je rekao Srni da će trebinjski aerodrom imati i daleko bolje meteo uslove.

Nakon što je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio od Savjeta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju, Stevandić je istakao da je tu jasno da se radi o strahu od komercijalnih gubitaka dubrovačkog aerodroma.

– Finansijski interes se, nažalost, postavlja iznad bilo kakve regionalne saradnje i kolegijalnog odnosa, što bi trebalo da bude osnovna orijentacija Dubrovnika. Јer, taj grad i Trebinje bi trebali i mogli da imaju sjajnu saradnju – ocijenio je Stevandić.

On je rekao da se stvari u ovom slučaju, nažalost, odvijaju po principu nedozvoljavanja da se iko drugi razvija, što je samoživost.

– Mi u Srpskoj želimo da se i drugi razvijaju zajedno s nama, što smo i pokazali odnosom u Narodnoj skupštini Srpske prema gradnji Pelješkog mosta i Hrvatskoj. Međutim, nećemo dozvoliti da iko sputava naš razvoj – istakao je Stevandić.

Što se tiče gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici Hrvatske i BiH, odnosno Republike Srpske, Stevandić je naveo da je to sramota hrvatske spoljne politike i pokazatelj toga da mi više ne treba da budemo fer kada budu u pitanju slični projekti Hrvatske poput Pelješkog mosta.

On je upitao hrvatsku stranu da li je Narodna skupština možda trebalo da glasa da Pelješki most ugrožava BiH, pa bi onda možda realnije procjenjivali situaciju.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio je od Savjeta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na izvorište rijeke Omble.

Autor: SRNA/RTRS