Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da izgradnja aerodroma u Trebinju mora biti u skladu sa ekološkim i ostalim kriterijumima, a da su sagovornici o tome institucije Hrvatske, a ne grad Dubrovnik.

“Ne znam zašto se pridaje pažnja gradonačelniku ovoga grada kada govori o izgradnji”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da nije važno šta neki gradonačelnik piše o izgradnji trebinjskog aerodroma, jer se značajne stvari rješavaju na državnom nivou.

“Kakve veze ima izgradnja aerodroma u Trebinju sa Pelješkim mostom. Naš nacionalni interes za Pelješki most se ogledao u tome da ne uđemo u nepotreban sudski proces sa Hrvatskom”, naveo je Dodik.

On je istakao da je sve urađeno kako bi ostala dobra regionalna komunikacija BiH, Srbije i Hrvatske, bez obzira na muslimane koji za sva pitanja postavljaju prepreke.

“To sada rade i prema Srbiji kada je riječ o izgradnji gasovoda, zatim `Buk bijele`, te aerodroma Trebinje. Bisera Turković (ministar inostranih poslova u Savjetu ministar BiH) bi trebalo da zastupa interese u BiH, a ne nekog gradonačelnika u Dubrovniku”, kaže Dodik.

On je napomenuo da ranije nije bilo prigovora Hrvatske za izgradnju aerodroma u Trebinju.

“Ako je to sada, onda je riječ o politički motivisanim stvarima. U svakom slučaju aerodrom će biti građen u skladu sa ekološkim kriterijumima i neće biti građen bez ekološkog projekta”, zaključio je Dodik.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zatražio je od Savjeta ministara da zaustavi izgradnju aerodroma u Trebinju dok se ne ispita uticaj na okolinu preko državnih granica i utvrdi nepostojanje uticaja na izvorište rijeke Omble.

Izvor: SRNA/ATV