Simo Brdar, režiser, istoričar i pjesnik iz Kozarske Dubice i njegova supruga Karina, poznata litvanska profesorica i glumica, u Gimanziji “Aleksandar Puškin” u Kaunasu, inicirali su i organizovali nekoliko programa koji afirmišu litvansku, rusku i srpsku kulturu.

Gimnazija “Aleksandr Puškin” u Kaunasu diše punim plućima, kaže Karina Brdar.

– To je košnica radosti i stvaranja, koja se od broja dvije stotine učenika, podigla na brojku od 1500 učenika. Nedavno je u njoj održano tradicionalno takmičenje u recitovanju na ruskom jeziku. Gimanzija je osnivač i organizator ovog takmičenja, a ove godine održano je 20. put – izjavila je Karina za Srpskainfo.

SIMO I KARINA BRDAR: MILAN PILIPOVIĆ, RINGIER

Predsjednik žirija bio je Simo Brdar, čiji filmovi su prikazani na mnogim festivalima i manifestacijama u Litvaniji. Brdar je na molbu domaćina održao besjedu pod naslovom “I bi riječ”.

U ovoj multikulturalnoj gimnaziji su brojni sadržaji. Među njima je i predstavljanje narodnih nošnji naroda svijeta. Prvi put ove godine, predstavljena je srpska narodna nošnja. Nju je odabrao i predstavio učenik petog razreda, opredijelivši se za narodnu nošnju Potkozarja, prenosi Srpskainfo.

Kinostudio gimnazije “Aleksandr Puškin” organizator je međunarodnog filmskog festivala za učenike. Filmovi se snimaju mobilnim telefonom. U konkurenciji su i filmovi iz Republike Srpske kao i jedan od članova žirija, Zoran Pilipović.

Izvor: banjaluka.net