Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, right, and German Chancellor Olaf Scholz attend their joint news conference following talks at The Mariinskyi Palace in Kyiv, Ukraine, Monday, Feb. 14, 2022. German Chancellor Olaf Scholz visited Ukraine as part of a flurry of Western diplomacy aimed at heading off a feared Russian invasion that some warn could be just days away. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Njemački kancelar Olaf Šolc pokušao je 19. februara da spriječi sukob u Ukrajini i od predsjednika Vladimira Zelenskog tražio je da se Kijev odrekne aspiracija prema NATO-u i proglasi neutralnost, što je on odbio, piše američki dnevnik “Volstrit žurnal”.

Šolc je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim naglasio da bi Kijev proglasio neutralnost u sklopu šireg dogovora o evropskoj bezbjednosti između Zapada i Rusije.

List navodi da je Šolc istakao da bi taj sporazum potpisali ruski lider Vladimir Putin i američki predsjednik Džozef Bajden, koji bi zajednički garantovali bezbjednost Ukrajine.

Prema pisanju lista, Zelenski je rekao da se Putinu “ne može vjerovati” da će se pridržavati sličnog sporazuma i da većina stanovnika Ukrajine želi da uđe u sastav NATO-a.

Autor: SRNA/Srpskainfo