Zamjenik predsjedavajućeg Interesorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva u BiH Sredoje Nović rekao je Srni da članovi ovog radnog tijela iz SNSD-a i Ujedinjene Srpske neće sutra doći na sjednicu, jer nijedan prijedlog koji su uputili nije prihvaćen, te da je sjednica zakazana mimo Poslovnika, te da će ovaj prijedlog doživjeti krah.

– Sjednica Interesorne radne grupe zakazana je mimo Poslovnika o radu i nije uobičajeno, osim ako predsjedavajući /Alma Čolo/ nije željela da niko ne dođe na sjednicu – ocijenio je Nović.

Nović je pojasnio da prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je dostavljen članovima Interesorne rasdne grupe prije nekoliko dana nije uvažio nijednu primjedbu predstavnika SNSD-a i Ujedinjene Srpske.

– Bilo je tu 30-tak i više prijedloga s naše strane, a deset je ključnih o kojima smo tražili da se raspravlja i da se uključe u izmjene i dopune izbornog zakonodavstva, međutim niko nije htio ni da se osvrne na to, niti da nam makar kaže da to ne prihvata ili prihvata. Takav stav je neprihvatljiv – ocijenio je Nović.

Ukoliko je tačno, dodao je Nović, da je ovo zakon koji je ponudio OEBS, bilo je očekivati da onaj ko je ponudio taj zakon i sazove sjednicu Interesorne radne grupe, a ne da je zakazuje Čolo koja nije ovlaštena da takav zakon stavlja na dnevni red.

On je napomenuo da nije ni poznato šta je na dnevnom redu sutrašnje sjednice jer je on postavljen preširoko.

– Očigledno je da je predloženim zakonom izuzetno jača uloga Centralne izborne komisije /CIK/ za koju i mi i predstavnici hrvatskog naroda smatramo da je nezakonito izabrana i ne može da joj se daju uz to dodatna ovlaštenja – istakao je Nović.

Nović pojašnjava da novom tehnikom koja bi se uvela ne želi da se prihvati realnost kada je riječ o glasanju iz inostranstva.

– Ne žele da razgovaraju o glasanju putem pošte gdje leži najveći izvor kriminala, najveći izvor zloupotrebe glasanja, ali to je već interni dogovor SDA sa OEBS-om, Evropskom komisijom da se u to ne dira. Ako se tome doda da čak i diskriminatorne odredbe na koje smo ukazali u Izbornom zakonu koje se odnose na prava Srba u Federaciji prilikom izbora delegata za Dom naroda na nivou BiH u odnosu na izbor u Republici Srpskoj, onda je potpuno jasno da se ni to ne želi ispraviti bez obzira što se radi o klasičnoj diskriminaciji jednog naroda – pojasnio je Nović.

On je dodao da razgovarati sada o tome po principu “prihvati ili ostavi” ovaj zakon, onda je bolje da se više ne gubi vrijeme.

– O svemu ovome mi ćemo se sigurno očitovati na parlamentu BiH – u Predstavničkom i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH kada taj zakon dođe na dnevni red – poručio je Nović.

Ako neko u BiH želi da idemo naprijed, napomenuo je Nović, onda mora da shvati da se Izborni zakon kao najvažniji akt poslije Ustava mora usaglasiti od odredbe do odredbe, od člana do člana, tačke i zareza ukoliko se želi da prođe u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Ukoliko se želi dalje politikantstvo, ako se želi da Izborni zakon BiH završi onako kako su završili pregovori o krupnim pitanjima u izbornom procesu Predsjedništva BiH, Doma naroda na nivou Federacije BiH, onda su na dobrom putu da i Izborni zakon doživi krah, što čini mi se da je i cilj sa ovakvim manipulisanjem i načinom na koji se ova cijela aktivnost odvija – ocijenio je Nović.

Nović je napomenuo da na sutrašnju sjednicu neće doći Nenad Stevandić, Snježana Novaković Bursać i Staša Košarac, a da li će se odazvati Branislav Borenović nije imao informacije.

Autor: SRNA/RTRS