Obilježavanje Dana policije i 30 godina od osnivanja MUP-a Republike Srpske završeno je večeras svečanom akademijom u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Akademiji su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i brojne zvanice.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Predsjednica Republike Srpske istakla je da je 4. april, dan kada je prije 30 godina formirano Ministarstvo unutrašnjih poslova, jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

Lukač je u obraćanju rekao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo i ostaće čuvar mira u Republici Srpskoj i da neće dozvoliti da ga bilo ko ugrozi.

Vulin rekao je da je Republika Srpska nastala iz potrebe srpskog naroda da ima svoju jedinstvenu čvrstu državotvornu organizaciju koja će ga zaštiti na prostoru gdje oduvijek postoji.

Večeras je u Banjaluci potpisan sporazum o saradnji MUP-a Srbije i Republike Srpske i Kriminalističko–policijskog univerziteta o školovanju pripadnika MUP-a Srpske.

Podsjećamo, danas je u Centru za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova u Zalužanima održana centralna svečanost povodom obilježavanja Dana policije i 30 godina MUP-a.

Svečanosti su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske, MUP-a, ali i brojni gosti.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je  da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske može biti ponosno na svoja dostignuća i na brojne međunarodne akcije u kojima su učestvovali i pokazali se kao važna karika.

– Republika Srpska ima policiju koja je savremena bezbjednosna agencija, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Policija predstavlja jedan od ključnih stubova Republike Srpske, opstajući kao jedinstven simbol suvereniteta i političke autonomije Republike Srpske, poručio je premijer Radovan Višković.

MUP Republike Srpske je ogromna snaga koja može da se nosi sa svim zadacima i svim izazovima – rekao je resorni ministar Dragan Lukač .

Na ovoj svečanosti je predstavljeno novo oklopno vozilo Vihor koje je razvijeno u saradnji sa Tehničko-remontnim zavodom u Bratuncu.

Povodom jubileja, zvaničnici su obišli i radove na novoj Policijskoj akademiji u Zalužanima.

Foto. RTRS

Foto. RTRS

Prethodno je služen parastos za 782 poginula pripadnika MUP-a u odbrambeno otadžbinskim ratu.

Dan policije Republike Srpske – 4. april, obilježen je širom Srpske.

Za odbranu Republike Srpske život su dala 782 pripadnika policije, a Dan policije je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.

Autor: RTRS