Generalni direktor “Elektropriovrede Republike Srpske Luka Petrović izjavio je da je Republika Srpska jedinstvena – dok u Evropi nedostaje energije, mi imamo višak.

On je istakao da su smanjeni distributivni gubici i zadržan investicioni zamah koji je počeo prije nekoliko godina.

“U Evropi nedostaje energije, a mi smo jedinstveni zato što imamo višak, kao i započete investicije. To je garancija da ćemo višak energije imati i narednih nekoliko godina”, rekao je Petrović u emisiji “1 na 1” ATV-u.

Istakao je da “Elektroprivreda Republike Srpske” jedina na Balkanu ima dogovorenu izgradnju 430 megavata instalisane snage u pet objekata za šta je obezbijeđeno 800 miliona evra”, rekao je Petrović i dodao:

“Prošle godine ‘Elektroprivreda’ je ostvarila istorijski rezultat. Sva preduzeća u sistemu su poslovala pozitivno i imali smo najveći prihod. Neto dobit je 80 miliona KM, ali su pojedinačne dobiti znatno više”.

Naglasio je da je cijena električne energije u Republici Srpskoj je najpovoljnija na Balkanu, a opozicija iz populističkih razloga i neznanja priča o poskupljenju struje i privatizaciji elektroenergetskog sektora.

“‘Elektroprivreda Republike Srpske’ je postupila po evropskim modelima kako ne bi poskupjela struja za građane. Imamo 5.000 gigavat-časova električne energije godišnje, a za građane je potrebno 3.600, što znači da smo omogućili da više godina ne bude povećana cijena struje”, rekao je Petrović.

On je naglasio da “Elektroprivreda Republike Srpske” ima ugovore o poslovno – tehničkoj saradnji sa preduzećima u regionu.

“Republika Srpska će moći da ponudi aranžman od 25 godina sa fiksnim cijenama električne energije za proizvodne pogone što je strateški cilj. Nažalost, pojedince u Federaciji BiH ne raduje ono što radimo”, kaže Petrović.

On je napomenuo da “Elektroprivreda Republike Srpske” ima ozbiljne zahtjeve za ulaganja investitora iz Turske, Kine, Rusije, Izraela i NJemačke.

Izvor: ATV