U Banjaluci je potpisan sporazum o saradnji MUP-a Srbije i Republike Srpske i Kriminalističko-policijskog univerziteta o školovanju pripadnika MUP-a Srpske.

Sporazum je potpisao ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Aleksandrom Vulinom i rektorom Kriminalističko-policijskog univerziteta Zoranom Đurđevićem.

Lukač je rekao da je ovim sporazumom napravljen još jedan korak naprijed u stručnom obrazovanju pripadnika MUP-a Republike Srpske, jer on reguliše školovanje pripadnika MUP-a Srpske, kao i drugih lica iz Republike Srpske koje uputi Ministarstvo na školovanje na osnovnim studijama Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Vulin je rekao da i na ovaj način Srbija pokazuje koliko joj je stalo do srpskog naroda u Srpskoj i da se njena policija razvija.

Sporazumom je definisano da Kriminalističko-policijski univerzitet raspisuje konkurs za upis kandidata koje na osnovne studije uputi MUP Srpske, a da će do pet odabranih kandidata biti upisano u prvu godinu osnovnih studija u školsku 2022/2023. godinu studija u statusu studenata čije se studije finansiraju iz budžeta Srbije.

Za sve naredne školske godine, broj studenata koji će se upisivati u prvu godinu osnovnih studija biće stvar dogvora između dva Ministarstva.

Autor: SRNA/RTRS