Adis Ahmetović, njemački političar porijeklom iz BiH, izabran je na Saveznim izborima 2021. godine za poslanika u Bundestagu.

To je u ovom trenutku jedna od rijetkih činjenica u vezi ovog političara porijeklom iz BiH koja se može nazvati tačnom.

Sve ostalalo je konstrukcija medija a možda i samog Ahmetovića.

On je nekoliko puta dolazio u misiju u BiH a predstvaljan je u medijima kao izaslanik njemačkog parlamenta za Balkan.

To jednostvano nije tačno.

Ahmetović je naime jedan od 46 članova Spoljnopolitičkog odbora Bundestaga a u tom odboru imenovan je sa izvjestioca SDP-a za Zapadni Balkan u radnoj grupi za sposljnu politiku Bundestaga.

Dakle, Ahmetović je kao član i poslanik SDP-a, jedne od stranaka u njemačkom pralamentu imenovan u taj odbor i u tom odboru predstvalja izvjestioca svoje strnake za Zapadni Balkan.

Vijest o imenovanju Ahmetovića na navedenu poziciju prenijeli su brojni bh. i regionalni mediji, ali su u svom izvještavanju pogrešno ustanovili o kojoj se funkciji radi.

Između ostalog, portal Deutsche Welle je 13. januara objavio da je Adis Ahmetović “novi izvjestitelj Bundestaga za Zapadni Balkan”. Ahmetovićevu poziciju su na isti način, pored ostalih, oslovili i portali Al Jazeera BalkansRadio Sarajevo i Vijesti.

Ahmetović je i na televiziji N1 također u više navrata nazivan “izvjestiteljem Bundestaga za Zapadni Balkan” (123), da bi u spomenutom gostovanju na ovoj televiziji, 1. aprila, konačno bio tačno oslovljen kao “izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku”.

Istog dana je i Ahmetovićev kolega u Bundestagu Josip Juranović za portal Klix komentarisao način na koji mediji govore o Ahmetovićevoj funkciji, potvrdivši da pozicija specijalnog izvjestitelja Bundestaga za Bosnu i Hercegovinu ili Zapadni Balkan ne postoji u Bundestagu

Autor: faktormagazin.ba/istinomjer.ba, foto: N1/Fejsbuk