Politički analitičar, Aleksandar Pavić rekao je, gostujući u našem Јutarnjem programu, da je očekivao veliku izlaznost na izborima u Srbiji.

– Očekivao sam ovoliku izlaznost, jer krizno je vrijeme. Rat u Ukrajini je promijenio dosta tog, a obično samim ratovanjem povećava se građansko interesovanje za politiku – izjavio je Pavić.

Pavić je dodao da su ovi izbori bili geopolitički i da je predsjednik Vučić pobijedio, ali da je SNS podbacio.

– Najveće povjerenje dato je upravo predsjedniku države, ali ova stranka po prvi put ne može da formira većinu, dakle sama stranka je podbacila – dodao je Pavić.

Pavić ističe da su najveći gubitnici izbora prozapadne strane, a da govora o drugom krugu nije ni bilo.

– Postoji mogućnost da nešto promijeni u Beogradu – rekao je Pavić.

Kako navodi Pavić, sada je sve u rukama SNS-a, a postoje i teorije da će ova stranka da uđe u koaliciju sa prozapadnim strankama. Takođe ističe da je za SNS najrealnija koalicija upravo SPS.

– Parlament se davno pretvorio u mjesto za prepucavanje, ali oni koji imaju ubjedljivu većinu imaju posljednji glas. Sada bi moglo biti drugačije, dinamičnije. Skupština će će svakako biti gledanija, upravo zbog geopolitičkih tenzija i pritisaka na Srbiju – rekao je Pavić.

Kada je riječ o izborima u Mađarskoj Pavić ističe da postoji nezadovoljstvo iz Brisela, upravo zbog istih.

– Siguran sam da nisu oduševljeni iz Brisela, pogotvo zbog izbora i u Mađarskoj. Pobjeda Viktora Orbana je odlična za Srbiju. Orban je obećao saradnju i sa Vučićem i Srbijom, kao i sa Republikom Srpskom i Miloradom Dodikom, što bi moglo da zasmeta Briselu – dodao je Pavić.

Autor: RTRS