Obrok prije spavanja, iako nije najbolja opcija ponekad je potreban. Ako ste gladni naveče moraćete nešto pojesti, stoga je najbolje posegnuti za zdravim namirnicama koje će poboljšati kvalitetu sna.

Ako se pitate šta jesti prije spavanja, a da hrana ne utiče loše na vaš san onda imamo rješenje za vas. U nastavku vam donosimo nekoliko ideja za zdrav večernji obrok.

Kivi

Prema riječima nutricionistice Samante Kaseti, kivi je odlična namirnica koja sadrži serotonin i pomoćiće vam da lakše utonete u san. Uz to je bogata vitaminom C i vlaknima, što znači da će obuzdati osjećaj gladi.

Za ukusan zalogaj, koji je uz to zdrav, uzmite šaku orašastih plodova koji sadrže magnezij i cink, a oni jačaju proizvodnju melatonina. Ako želite najzdraviji odabir za bolji san, odaberite pistacije, samo pazite da nisu posoljeni jer su upravo oni puni melatonina, pa tako 28 grama ovog zalogaja sadrži oko 7 miligrama melatonina. Uz to sadrže i zdrave masnoće koji će mozgu javiti da više niste gladni, pojasnio je nutricionist Bess Berger.

Jogurt

Prema objavama naučnika u časopisu European Žurnal of Nutrition, dnevna konzumacija jogurta može ojačati imunološki sistem zbog toga što sadrži bakterijske kulture Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Uz to nudi dobre količine kalcija, vitamina B i D te drugih nutrijenata koji djeluju na imunološki sistem. Uz to on sadrži i triptofan, aminokiselinu koja će vam pomoći da zaspite jer se pretvara u serotonin koji se pak pretvara u melatonin, hormon koji potiče dobar san.

Banana i kikiriki puter

Ova kombinacija je jako popularna među nutricionistima. Bana sadrži triptofan, koji će se pretvoriti u melatonin, a u njoj se kriju kalij i magnezij, koji će spriječiti pojavu grčeva koji vam mogu ometati san. Puter pak nudi zdrave nezasićene masnoće pa ćete uz njega lako zaboraviti na osjećaj gladi. Dovoljna je jedna banana i jedna kašika putera od kikirikija kako biste zadovoljili potrebe organizma ali i lijepo spavali.

Povrće i humus

Ovo je odlična kombinacija za dobre snove, a Berger savjetuje da uzmete svoje omiljeno povrće i 2 kašike humusa te uživate u zdravom i slasnom zalogaju koji sadrži zdrave masti, vlakna i ugljikohidrate, prenosi Klix.

Kokice

Kokice su cjelovita žitarica što znači da ćete u organizam unijeti dosta vlakana, a tu je triptofan koji će vam pomoći da lakše zaspite. Ako vam same kokice nisu dovoljne, stručnjak savjetuje da uzmete i malo sušenih borovnica te tostiranih oraha kako biste zadovoljili osjećaj gladi. Uz ovu kombinaciju neće doći do skakanja šećera u krvi, što može ometati dobar san.

Čaj od kamilice

Ovaj zdravi obrok pred spavanje nudi puno stvari, ali će vas prije svega zasititi i umiriti. Čaj od kamilice sadrži antioksidanse koji će pridonijeti opuštanju i dobrom snu.

Izvor: Srpskainfo