Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto ocijenili su da dvije zemlje mogu da izvoze političku stabilnost i da sa ozbiljnošću političkih rukovodstava mogu samo pozitivno da utiču na sve ostale u regionu.

Oni su istakli da se nastavlja izgradnja istorijskog prijateljstva Mađara i Srba, Mađarske i Srbije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka u Segedinu, Selaković je poručio da će Srbija i Mađarska nastaviti saradnju zasnovanu na međusobnom razumijevanju i podršci, kojoj posebno doprinose odlični odnosi predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.

– U neizvjesnim i nimalo lakim okolnostima u kojima se nalazimo, glasna spremnost i podrška koju pružamo jedni drugima od ključne su važnosti. O istinskom prijateljstvu naše dvije zemlje svjedoče bliska saradnja u svim oblastima i konkretni rezultati – istakao je Selaković.

Podsjetivši da su 19. marta Vučić i Orban prisustvovali puštanju u rad prve faze pruge na liniji Beograd-Budimpešta, odnosno brze pruge od Beograda do Novog Sada, on je izrazio uvjerenje da će najskorije biti otvorena i druga faza, spajanje srpskog i mađarskog dijela ove pruge, koji će dodatno približiti Beograd i Budimpeštu.

Selaković je rekao da će i izgradnja pruge Subotica-Segedin dodatno povezati Srbe i Mađare, ali i Mađare sa obje strane granice.

On je naglasio značaj “Balkanskog toka” da u ovim nestabilnim vremenima predstavlja jedan od glavnih izvora snabdijevanja energentima koji je rezultat ozbiljne saradnje dvije države.

Selaković je rekao da će se raditi na većem prisustvu srpskih kompanija u Mađarskoj, ali i ukazao da se treba angažovati radi zajedničkog prisustva na trećim tržištima.

On je zahvalio Orbanu i Sijartu za dosljednu, aktivnu i veoma snažnu podršku Mađarske evrointegracijama Srbije, kao i za ozbiljan i konstruktivan pristup koji Mađarska ima kada je riječ o glavnom nacionalnom problemu Srbije – Kosovu i Metohiji.

Selaković je poručio da su građani i Srbije i Mađarske na izborima 3. aprila rekli da se zalažu za očuvanje mira, bezbjednosti, stabilnosti i time pokazali put kojim žele da njihove države idu.

Sijarto je rekao da su Mađarska i Srbija posljednjih godina mnogo uradile na tome da, umjesto istorijskog neprijateljstva, stvore istorijsko prijateljstvo dva naroda i dvije države i da obje zemlje profitiraju od tog prijateljstva.

Podsjetivši na zajedničke infrastrukturne projekte, Sijarto je naglasio da su sve to poglavlja saradnje koja će postati dio istorijske knjige kada integracija Srbije u EU bude završena, kao i da je Srbija još juče trebala da bude primljena u Uniju.

– Potpuno je jasno da su u regionu neophodni mir i stabilnost. To ne može da se riješi na drugi način, osim da Srbija bude primljena u EU – ukazao je Sijarto.

On je ocijenio da su na izborima 3. aprila, koji su održani u Srbiji i Mađarskoj, postignuti istorijski rezultati u obje zemlje, te da su oni pokazali da je dobra odluka da se zastupaju nacionalni interesi, i to sa obje strane granice.

– Ovlaštenje koje smo dobili od građana obavezuje nas da još jače i jasnije zastupamo naše dosadašnje stavove. To znači da se nastavlja izgradnja istorijskog prijateljstva između Mađara i Srba, između Mađarske i Srbije – poručio je Sijarto.

Autor: SRNA/RTRS