Rusija je danas upozorila članice UN da bi podrška ili uzdržanost tokom glasanja o inicijativi SAD da se Moskva suspenduje iz Savjeta za ljudska prava bila smatrana “neprijateljskim gestom” sa posljedicama po bilateralne odnose, navodi se u dopisu u koji je imala uvid agencija Rojters.

SAD su početkom sedmice saopštile da će tražiti suspenziju Rusije nakon što je Ukrajina optužila rusku vojsku za ubistvo više stotina civila u gradu Buči.

Generalna skupština UN sutra će se u Njujorku glasanjem izjasniti o ovoj mjeri.

Za suspenziju neke države iz Savjeta za ljudska prava potrebna je dvotrećinska većina, ukoliko je ta zemlje izvršila ozbiljna i sistematska kršenja ljudskih prava. Savjet za ljudska prava ima 47 članica i sjedište u Ženevi.

U dopisu ruska misija u UN zatražila je od članica UN da se izjasne protiv antiruske rezolucije. Nije poznato koliko je država dobilo dopis.

– Vrijedno je pomenuti da će, ne samo podrška sličnoj inicijativi, već i uzdržanosti i neučešće tokom glasanja, biti smatrano neprijateljskim gestom. Pored toga, stav svake države biće uzet u obzir tokom razvoja bilateralnih odnosa i radu na važnim pitanjima unutar okvira UN – ističe se u dopisu.

Autor: SRNA/RTRS