Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić demantovala je danas navode koji kruže po medijima i društvenim mrežama da su pogrešno isplaćene stipendije za 92 studenta isplaćene namjerno sa ciljem kupovine glasova u vanrednim izborima za gradonačelnika u decembru prošle godine.

” To nije tačno i odgovorno tvrdim da je, na žalost , došlo do greške i da su ove stipendije greškom isplaćene i ne postoji nikakva politička pozadina”, rekla je Kunićeva.
Ona je priznala da je greška učinjena i da je ona nastala u Odjeljenju za finansije te da je u pitanju ljudski faktor.
” U sistem je unesen datum prestanka ugovora stipendija i kod onih koje prestaju 31.oktobra unesen je datum 31.decembar budući da postoje ugovori koje su studenti potpisali 2019.godine i oni su kao takvi prestajali tog datuma, tačnije studenti koji su jednom dobili stipendiju primali su je do kraja školovanja”, pojasnila je Kunićeva.
Ona je dodala da ,od tada pa svih narednih godina, studenti svake godine apliciraju za stipendije i ugovori se ponovo potpisuju i unosi novi datum prestanka stipendiranja.
” Službenik koji je to radio više ne radi u Gradskoj upravi i odgovorni su njegovi nadređeni i od nje , zaista , niko ne bježi”, rekla je Kunićeva.
Ona je dodala da smatra da su studenti bili više revoltirani dopisom koji im je poslala Gradska uprava i u kojem su studenti obaviješteni da je došlo do greškom isplaćene stipendije i u kom su oni zamoljeni da tu stupendiju vrate na račun grada.
“Neki od studenata su to pogrešno protumačili kao neku prijetnju i niko nije imao namjeru da na bilo koji način prijeti niti da ponizi studente. Jednostavno to je bio jedini način da i u finansijama evidentiramo tu pogrešno isplaćenu stipendiju”, rekla je Kunićeva.
Ona je pojasnila da se greška pojavila u finansijama gdje se , zbog te greške, pojavilo 11.000 KM isplaćemo više nego što je planirano sredstvima budžeta i da je to negdje moralo biti evidentirano.
” U tom dopisu nismo ni navodili rok za vraćanje te stipendije i ističemo da iza ovog ne stoje nikakve loše namjere niti prijetnje”, istakla je Kunićeva.
Ona je dodala i da su mnogi studenti i vratili stipendije i njima se zahvalila na odgovornosti.
” Grad Prijedor smatra da su jako bitna kategorija naši studenti što govori i sama činjenica da smo u budžetu za 2022.godinu planirali rekordnih 800.000 KM za đačke i studenteske stipendije, da smo 80.000 KM planirali za jednokratne pomoći studentima,a prije nekoliko dana stipendije su potpisali i vrhunski sportisti što je prvi put da grad čini”, istakla je Kunićeva.
Ona je dodala da niko neće biti tužen , kako stoji u jednom od članova ugovora koji su studenti potpisali, a koji je naveden u dopisu gdje se traži povrat jedne stipendije.
” Žao mi je što su neki studenti tako reagovali , a moje je lično mišljenje da je to samo par studenata u pitanju i da možda iza toga stoji neka politička pozadina i da su oni iskorišteni za jeftine političke poene”, istakla je Kunićeva.
Riječ je o 11.000 KM isplaćenih studentima koji više nisu imali pravo na stipendiranje jer im je istekao ugovor i riječ je o 92 dopisa koje je Odjeljenje za finansije poslalo studentima da tu jednu stipendiju viška vrati.

Izvor: prijedorgrad