Ukrainian soldiers examine a destroyed military vehicle, in Irpin, close to Kyiv, Ukraine, Friday, Apr. 1, 2022. Talks to stop the fighting in Ukraine resumed Friday, as another attempt to rescue civilians from the shattered and encircled city of Mariupol broke down and Russia accused the Ukrainians of a cross-border helicopter attack on an oil depot. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

U ponedjeljak je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem se vide zarobljeni ruski vojnici, mahom ozbiljno povrijeđeni, kako ih ubija grupa ukrajinskih vojnika.

“The New York Times” tvrdi da je provjerio snimak i potvrdio autentičnost.

Video je napravljen u selu zapadno od Kijeva nakon povlačenja ruske vojske iz ove oblasti. Riječ je o selu Dmitrovka koje se nalazi 10 kilometara od Buče, gradu u kojem ukrajinska strana tvrdi da su Rusi počinili masakr.

Kako navodi The New York Times, riječ je vjerovatno od 30. martu kada su Ukrajinci ovdje iz zasjede napali ruski konvoj.

Čuje se kako jedan od vojnika govori:

“Još uvijek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše”, a zatim više puta puca u ruskog vojnika koji leži na putu.

Nakon što se Rus i dalje nastavio pomijerati, ukrajinski vojnik se vratio i upucao ga još jednom.

Video snimak nećemo objaviti zbog toga što je krajnje uznemirujući, ali on se širi Telegramom.

Pored te žrtve, mogu se vidjeti još najmanje tri ruska vojnika od kojih jedan ima ranu na glavi, a ruke su mu vezane iza leđa. Oko njih je rasuta oprema, a na glavama ruskih vojnika vide se mrlje od krvi. Nekima su skinute jakne, cipele ili kacige, prenosi “Klix“.

“Oni uopšte nisu ljudi”, govori jedan ukrajinski vojnik na snimku dok hoda među uništenim vozilima pa dodaje kako su zarobili dva ruska poručnika.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je tvit o uništenju ruskog konvoja o kojem su izvještavali i novinari, a napad su nazvali “preciznim radom” ukrajinske vojske.

Izvor: klix.ba