Predsjedništvo nije zauzelo stav o današnjoj sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije iz Savjeta za ljudska prava, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Istakao je da se BiH nije izjasnila.

– Sven Alkalaj je ličnim potezima iznio stav koji nije stav BiH. To nije odluka BiH, već privatna odluka muslimanskih strana u Sarajevu. To je kršenje Ustava, procedura i rušenje BiH – naveo je Dodik.

Dodik je istakao da to nije odluka BiH, nego privatna odluka muslimanskog kruga iz Sarajeva, Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića, Željka Komšića, Bisere Turković…

Poručio je da je neprihvatljivo je da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa na skupštini Ujedinjenih nacija.

Takođe, rekao je i da glasanje da se Rusija izbaci iz Savjeta za ljudska prava UN nije stav Predsjedništva BiH.

– Vidljivo je da neke zemlje smatraju da mogu dati legitimitet samo onom što njima odgovara u BiH. Pisao sam generalnom sekretaru UN-a. Pisao sam mnogima, kao i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu i upoznao ih sa kršenjem ovih pravila – naveo je Dodik.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a glasaće danas o prijedlogu Sjedinjenih Američkih Država da se Rusija suspenduje iz Savjeta UN za ljudska prava zbog izvještaja o, kako se navodi, “grubom i sistematskom kršenju ljudskih prava” sprovođenjem specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Autor: RTRS