Otvaranjem službenih prostorija u Prijedoru, nova politička partija, Potkozarski narodni pokret i zvanično je počeo s radom.

Potkozarski narodni pokret osnovali su nekadašnji članovi PDP-a, koji su zbog neslaganja sa rukovodstvom napustili stranku.

Sjedište PNP je u Prijedoru, i stranka će djelovati u okviru Izborne jedinice jedan, istakao je predsjednik novoosnovane stranke Dalibor Grabež.

– Smatramo da ima prostora za djelovanje jednog ovakvog političkog subjekta u Potkozarju. Naš fokus će biti jak grad Prijedor i jaka Pokozarska regija. Iamo dovoljno političkog znanja i mudrosti da možemo da se uhvatimo u koštac sa svim problemima – rekao je Grabež.

Grabež je dodao da će u fokusu djelovanja PNP-a biti obični čovjek.

– PNP će podržati realizaciju svih projekata koji su najavljeni, kao što je izgradnja auto-puta Prijedor-Banjaluka, izgradnja zaobilaznice oko Prijedora i brze ceste Јasenovac – Kozarska Dubica – Prijedor, kao i brze ceste ili auto – puta od Prijedora do Novog Grada – rekao je Grabež.

Na nivou prijedorske regije, PNP će se, između ostalog zalagati i za rješavanje problema sa Hrvatskom u vezi s projektom izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori, rješavanje problema granične linije sa Hrvatskom, kao i formiranje opštine Omarska kao izraz težnje naroda sa tog područja, istaknuto je na konferenciji za novinare koje je organizovala ova partija.

Na nivou Republike Srpske stranka će se zalagati za ekonomski prosperitet i demografsku obnovu, dok će na nivou BiH promovisati i podržavati sve politike čiji je osnovni cilj poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Za kraj aprila najavljena je osnivačka Skupština za osnivanje prijedorskog Gradskog odbora stranke. Iz PNP-a je poručeno da  će ubrzo uslijediti i osnivanje opštinskih odbora u Oštroj Luci, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu.

Poručeno je da je cilj PNP-a na narednim Opštim izborima osvajanje jednog poslaničkog mjesta u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz Izborne jedinice jedan.

Autor: RTRS