Tokom gostovanja u emisiji “Potez” na TVK3 5. aprila 2022. godine, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković govorio je, između ostalog, o implementiranim aktivnostima Gradske uprave za vrijeme njegovog dosadašnjeg mandata.

U tom kontekstu, Stanivuković je ustvrdio da je, osim obećanja o sufinansiranju vrtića i donošenja odluke o neradnoj nedjelji, za koje je ovim putem dao rokove izvršenja, ispunio sva ostala predizborna obećanja:

Dve važne činjenice, kratko. Sufinansiranje, po prvi put u istoriji Banjaluke, cijele RS, kreće u aprilu sufinansiranje privatnih vrtića za svu onu dječicu, to je jedno, i u nedjelju, u parku “Mladen Stojanović”, krećemo sa prvom javnom raspravom i prvim koracima ka tome da već s proljeća Grad Banjaluka donese odluku i razmatra odluku o neradnoj nedjelji. To je isto još mali dio obećanja koje je ostalo da nismo 100% ispunili i uspjet ćemo napraviti istorijski pomak da u godinu i po, maksimalno dve dana, ispunimo 100% datih obećanja za četiri godine.

Istinomjer je predizborna obećanja sadašnjeg gradonačelnika Banje Luke izdvojio iz programa “Nova Banjaluka”, koji je bio dostupan na web-stranici Draška Stanivukovića u predizbornoj kampanji, a nakon uklanjanja, moguće mu je pristupiti putem arhiviranog linka. Na ovaj program pozvali su se pred kraj 2021. godine i iz PDP-a, čiji je Stanivuković član, a radi se o deset obećanja:

Osim obećanja o sufinansiranju vrtića i neradnoj nedjelji, koje je Stanivuković spomenuo kao jedina dva neispunjena, na kojima je Isitnomjer zabilježio određene ili značajne aktivnosti, na još dva obećanja iz programa “Nova Banjaluka” Gradska uprava nije vršila nikakve mjere ka njihovom ispunjenju.

Naime, kada je u pitanju obećanje o izgradnji opšte bolnice u Banjoj Luci, u odgovoru na Isitnomjerov upit krajem 2021. godine iz Gradske uprave naveli su da se “trenutno radi na elaboratu o opravdanosti izgradnje opšte bolnice, gdje Grad prikuplja mišljenje stručnjaka”. U skladu s tim, ovo obećanje ocijenjeno je kao nezapočeto.

Pored toga, ocjenu “nezapočeto” na Istinomjerovom monitoringu ima i obećanje o izgradnji amfiteatra na otvorenom umjesto dvanaestopratne zgrade kod bivšeg kina Kozara. Kako su za Istinomjer istakli iz Gradske uprave, do izgradnje zgrade stambenog objekta će ipak doći, “s obzirom na to da je investitor ispoštovao sve potrebne zakonske procedure”. Stoga, umjesto obećanog amfiteatra, “planirano je uređene multifunkcionalnog ozelenjenog prostora za građane, koji će biti poput teatra na otvorenom”.

Na ostalim Stanivukovićevim obećanjima zabilježene su određene ili značajne aktivnosti ka realizaciji, ali nijedno još uvijek nije ispunjeno, suprotno tvrdnji gradonačelnika.

Između ostalog, penzionerima/kama i učenicima/ama još uvijek nije omogućen besplatan javni prevoz, već su uvedena određena pojeftinjenja. Krajem februara ove godine, na pitanje kada će biti osiguran besplatan javni prevoz za sve učenike/ce osnovnih i srednjih škola, Stanivuković je ustvrdio da se njegovo obećanje ticalo samo penzionera, što je Istinomjer ocijenio kao neistinitu tvrdnju.

S obzirom na činjenicu da obećanja o sufinansiranju vrtića i neradnoj nedjelji nisu jedina koja gradonačelnik Banje Luke još uvijek nije ispunio, a koja je dao u svom zvaničnom programu uoči Lokalnih izbora 2020. godine, Istinomjer ovu izjavu Draška Stanivukovića ocjenjuje neistinitom.

Izvor: banjaluckeprice.net