Glasanjem Svena Alakaja u Generalnoj skupštini UN-a, bošnjački političari su “zgazili” Dejtonski sporazum i potpuno ga ignorišu, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, Radovan Kovačević.

Kovačević je istakao da je spoljna politika je u nadležnosti Predsjedništva BiH.

– Sven Alkalaj je iznio svoj stav. Niko drugi nema pravo da kreira stavove u vezi sa spoljnom politikom osim Predsjedništva BiH. Bošnjački političar donose odluke bez konsenzusa i totalno skrnave Dejtonski sporazum i Ustav BiH. I sve se dešava uz blagoslov velikog dijela međunarodne zajednice, prije svega Zapada – istakao je Kovačević, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Istakao je da sve ovo ne vodi BiH u svijetlu budućnost.

– Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je tražio da se na sjednici Predsjedništva zvanično stavi na dnevni red situaciju u Ukrajini. Mi se zalažemo da BiH suvereno, u skladu sa Ustavom donosi odluke, ali neko jednostrani donosi odluke protvi BiH – kaže Kovačević.

Naglasio je da je za BiH u ovim okolnostima najbolje da ostane neutralna.

Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija suspendovala je Rusiju iz Savjeta za ljudska prava. Nacrt rezolucije zapadnih država podržale su 93 zemlje, protiv su bile 24, a uzdržano 58 zemalja.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Predsjedništvo nije zauzelo stav o sjednici Generalne skupštine UN o isključivanju Rusije.

Autor: RTRS