Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a ni SNSD se na bilo koji način ne igraju zaštitom vitalnog interesa Republike Srpske, izjavio je danas u Banjaluci savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Za nas je jako bitno što svaki put, kada bilo kome u BiH padne na pamet da preglasava Srbe i Republiku Srpsku, Dodik neće oklijevati da iskoristi mehanizme koji su omogućeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, rekao je novinarima Kovačević nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da će svaki put, kada dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH budu smatrala da je dobro da preglasaju Srbe i Republiku Srpsku, Dodik zaštititi vitalni interes Srpske i zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine, koja je u tim okolnostima iznad Predsjedništva BiH.

– Na predstojećoj sjednici biće razmatrano pet tačaka. Dvije se tiču Centralne izborne komisije BiH, a tri ocjenjivanja pismenosti đaka u školama u Srpskoj i Federaciji BiH. Prenošenje nadležnosti je štetno za Srpsku, a o navedenim odlukama smo dobili negativno mišljenje i resornog ministarstva, jer je nadležnost naša – istakao je Kovačević.

On je podsjetio da je sadašnji sastav CIK BiH izabran u suprotonosti sa Izbornim zakonom BiH kojim je propisano da članovi tog tijela ne mogu biti pripadnici političkih partija.

– Imamo dva člana CIK od kojih je jedan bio u kabinetu predsjednika SDS Mirka Šarovića i drugog koji je bio kandidat PDP za odbornika. Oni nisu ni pravni eksperti, a prilikom njihovog izbora ignorisana je volja građana Srpske – rekao je Kovačević.

On je naglasio da na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH nije izabran nikakav ambasador SDA, kako tvrdi poslanik PDP Igora Crnadak, nego je riječ o nerezidentnim ambasadorima – Srbima, Hrvatima i Bošnjacima koji su već ranije imenovani.

Kovačević je napomenuo da nisu tačni navodi Crnatka da su za imenovanje Svena Alkalaja u UN krivi Dodik i SNSD.

– Srbi nemaju mogućnost da biraju ambasadore Bošnjake i Hrvate, kao što i oni nemaju mogućnost da biraju srpske. To su mnogo ozbiljnije stvari od jeftinog političkog prepucavanja – rekao je Kovačević.

On je ocijenio da, kada neko ne podrži srpskog člana Predsjedništva BiH, onda je glasao protiv Republike Srpske, kao i za to da Bošnjaci mogu preglasavati Srpsku.

– Kada govorimo o prijetnjama Srpskoj, sigurno je da smo na njih navikli. Republika Srpska se u svemu ponaša odgovorno i poziva da se poštuje Dejtonski sporazum i Ustav BiH. Neko drugi poziva na njihovo kršenje, kao što je slučaj u UN. NJima se ovo toleriše, a na naše pozivi na poštivanje i rješavanje problema dijalogom se prijeti. Cilj nam je i poboljšanje životnog standarda građana i nećemo odustati od toga, kao i od zaštite naših interesa – poručio je Kovačević.

Autor: SRNA/Srpskainfo