Banjalučki „Vodovod“ sa novom upravom koju je imenovao gradonačelnik Draško Stanivuković svjesno pljačka građane Banje Luke i krši zakon. Iako posluje u minusu, Stanivuković i Duduković su zaposlili preko 40 novih radnika u Vodovod. Predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Mladen Ilić ističe kako su zbog ovog poteza Grad i Vodovod u nezavidnoj situaciji.

Mjesečna naknada za mjerno mjesto koju je “Vodovod” naplaćivao građanima od 2019. godine, odlukom Ustavnog suda RS od 23.februara 2022. godine proglašena je neustavnom, te građani koji koriste usluge ovog preduzeća više nisu u obavezi da plaćaju ovu naknadu.

Predsjednik Skupštine grada Banja Luka Mladen Ilić izjavio je da do danas na Skupštinu Grada nije došao takav prijedlog akta, kako bi o istom mogli odlučivati. “Neko bi rekao da je u pitanju nečija nemarnosti ili neznanje što još uvijek građani Banje Luke plaćaju skuplju vodu”, zaključuje Ilić.

“I 08.03.2022. i 17.03.2022. godine Vodovodu je proslijeđena odluka Ustavnog suda kojom se poništava uvođenje naknade za mjerno mjesto. Provođenjem i poštovanjem odluke Ustavnog suda od strane Vodovoda i Gradske uprave, građani Banje Luke bi dobijali jeftinije račune za vodu. Na godišnjem nivou, vjerujem, da bi građani preko milion maraka manje uplatili Vodovodu troškove”, rekao je Ilić.

Predrag Duduković, v.d. direktora “Vodovoda”, jednom prilikom kazao je da se ova naknada plaćala 1,40 KM sa PDV-om po jednom vodomjeru za domaćinstvo, ali i do 10 KM za industrijske vodomjere. Prema njegovim riječima, ova odluka Ustavnog suda RS dovodi “Vodovod” u veoma lošu finansijsku situaciju, ali se nije osvrtao na novozaposlene u ovom preduzeću, kao i na negativno poslovanje otkako je on došao na čelo Vodovoda.

Da li gradonačelnik i nova uprava Vodovoda namjerno usporavaju primjenu odluke Ustavnog suda s obzirom da bi to značilo još veći finansijski gubitak za ionako loše poslovanje ovog preduzeća, otkako je Stanivuković postavio novu “ekspertsku” upravu.

“Ovim putem, ponovo, pozivam rukovodstvo Vodovoda i rukovodstvo Gradske uprave da poštuju institucije Republike Srpske, a na način da pošalju akt prema Skupštini Grada kako bi se isti usvojio i na taj način implementirala odluka Ustavnog suda Republike Srpske”, poručuje Ilić.

Mjesečna naknada se i danas uredno naplaćuje, iako je bilo obećanja kako će uprava Grada riješiti ovaj problem u korist građana. Međutim, novac iz džepova građana Banje Luke se i dalje sliva u „Vodovod“ , a koji zbog lošeg poslovanja i neopravdanih prijema novih radnika posluje loše i u minusu.

Izvor: banjaluckeprice.net