Glasanje ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja o suspenziji članstva Rusije u Savjetu UN za ljudska prava nije stav BiH, poručio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević i izrazio nadu da će Moskva razumjeti okolnosti da je to odluka pojedinca na koju nije imao pravo.

ovačević je naglasio da BiH o tome nema svoj stav, jer je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH koje, uprkos zahtjevu srpskog člana Milorada Dodika, nije razmatralo situaciju u Ukrajini.

On je za RTRS ponovio da niko drugi osim Predsjedništva BiH ne može da kreira stavove BiH u oblasti spoljne politike, ni Ministarstvo inostranih poslova na čelu sa Biserom Turković, niti neko od ambasadora.

Kovačević ističe da se u sprezi bošnjačkih članova Predsjedništva BiH i bošnjačkih ambasadora donose odluke bez konsenzusa unutar BiH, bez stava Republike Srpske i građana Srpske koje u Predsjedništvu BiH predstavlja Dodik.

Napominjući da se te odluke donose bez predstavnika srpskog, ali i hrvatskog naroda, Kovačević je rekao da su bošnjački politički predstavnici potpuno zgazili Dejtonski sporazum, koji u potpunosti ingorišu i svakodnevno na najstravičniji način skrnave, te da se sve to se dešava uz blagoslov zapadnog dijela međunarodne zajednice, prvenstveno SAD.

– To je nešto jako loše i ne vodi BiH ni u kakvu svijetlu budućnost, nego u neke tamne ćoškove. To sigurno neće završti dobro za BiH – smatra Kovačević.

Kovačević je naglasio da Republika Srpska ne ugrožava integritet i suverenitet BiH, već se zalaže za BiH suvereno u skladu sa Ustavom donosi svoje odluke, ali da to neko potpuno ignoriše i donosi odluke koje su protivne interesima BiH.

– Za BiH, kao postkonfliktno društvo, u ovim okolnostima, u sukobu velikih, najbolje bi bilo da ostane neutralna – istakao je Kovačević, dodajući da bi to bilo dobro za sve u BiH.

Komentarišući najavu dolaska iz Njemačke novog kontingenta pripadnika EUFOR i to pred izbore, Kovačeviće je rekao da su sve to loše poruke.

On je podsjetio da je prije pola godine donošena odluka u Savjetu bezbjednosti o produženju misije Altea, te da je Dodik tada to kao potpuno dobronamjeran čovjek, podržao da je BiH potrebna jedna dobronamjerna misija koja će čuvati i štitit sve u BiH.

– Data je poruka da mi to podržavamo, ali ovo sada što imamo ne vidimo kao dobronamjerno – dodao je Kovačević.

On je istakao da u BiH, u kojoj ne postoje bilo kakve bezbjednosne prijetnje, u kojoj niko ne prijeti ratom, trupe Eufora se vide ispred RTV, vrtića i osnovnih škola, te zapitao da nisu djeca bezbjednosna prijetnja.

Kovačević je naglasio da su to ekstremno loše poruke u zemlji koja je mirna i da su snage Eufora jedine koji unose nemir i osjećaj nesigurnosti.

On je naglasio da bi bilo mnogo pametnije da su predstavnici Njemačke došli u Republiku Srpsku i saslušali njene argumente zasnovane isključivo na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Autor: SRNA/Srpskainfo