Sud BiH je, prema zahtjevu Tužilaštva BiH, blokirao milionsku imovinu osumnjičenim članovima narkogrupe u predmetu „Transporter“, u kojem je prvoosumnjičeni Bojan Cvijetić, savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, potvrđeno je za „Avaz“ iz izvora bliskih istrazi.

Radi se o narkogrupi koja je raskrinkana dešifriranjem aplikacije Sky, a rješenjem Suda BiH privremeno im je blokirana imovina veća od 10 miliona KM.

Radi se o brojnim finansijskim računima, ali i stanovima, apartmanima, nekretninama, automobilima…

Blokada je nastupila nakon što je okončana finansijska istraga za sve članove grupe koja je osumnjičena za šverc kokaina iz Crne Gore u zemlje EU.

Uz Cvijetića, koji je nedavno pušten da se brani sa slobode uz određivanje kućnog pritvora, pripadnici ove grupe su Petar Dukić, Aleksandar Nikolić, Dragan Kresojević, Ivan Jurić… Većina ih je puštena na slobodu uz mjere zabrane.

Cvijetić i Mektić: Cvijetić savjetovao Mektića u vremenu dok je bio ministar

Mnogi su pristali na saradnju s Tužilaštvom, ali to ne umanjuje značaj njihovog učestvovanja u kriminalnim radnjama, za koje tužioci imaju dokaze koje su dobili putem aplikacije Sky.

Cvijetiću je MUP RS ranije zaplijenio u jednoj banci sumu od 500.000 u raznim apoenima. Oduzeta su mu i dva automobila.

Tokovi novca

Osim toga, sporni su i njegovi tokovi novca u privatnoj kompaniji, kao i novac na računima, dividende i plaće koje je ostvarivao.

Isto važi i za ostale članove grupe, kojima su oduzeta skupocjena vozila. Utvrđeno je da uhapšeni imaju luksuzne stanove, apartmane, kuće, kompanije, automobile. U detalje se utvrđuje porijeklo novca, za koji se sumnja da nije stečen na zakonit način.

Dokumenti OSA-e

Kod Cvijetića su, podsjećamo, pronađeni i povjerljivi podaci OSA-e te je utvrđeno da je komunicirao s pripadnicima tajne službe BiH.

Tužilaštvo o tome vodi posebnu istragu jer je riječ o dokumentima i pripadnicima krim-podzemlja s područja cijelog zapadnog Balkana.

Izvor: avaz/banjaluka.net