Dio predloženih izmjena izbornog zakona BiH ide u pravcu jačanja Centralne izborne komisije BiH. Jedna od njih predviđa i da CIK određuje ko je u sukobu interesa, iako za to postoje nadležne institucije. Od izmjene Zakona, po svemu sudeći neće biti ništa, ali u Republici Srpskoj ovi prijedlozi svakako ne bi prošli. U SNSD-u podsjećaju da su dva člana Komisije iz Republike Srpske, nelegalno izabrani. Te da ovakav CIK nema legitimitet.

“Zakon kaže i da su u CIK-u nestranačke ličnosti što svakako nisu Jovan Kalaba i Vanja Bjelica Purtina koji pomažu političkom Sarajevu da Šarović i njemu slični dođu na vlast. CIK ne može biti iznad Predstavnićkog doma ma ko ih i kako sokolio”, izjavila je Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Zato na Predsjedništvu BiH nisu prošle dvije tačke koje se tiču CIK-a. Srpski član Predsjedništva BiH uložio je veto, i zatražio sud Narodne skupštine. U CIK su prije dvije godine sjeli Jovan Kalaba, ime sa izbornih lista PDP-a, i Vanja Bjelica Prutina, bivša savjetnica SDS-ovog Mirka Šarovića. Možda baš zbog toga, veto Milorada Dodika, čini se, neće podržati klub poslanika PDP-a.

“Nismo dobili objašnjenja koja smo tražili. Prvo, sve što može unaprijediti izborni proces, što može smanjiti krađu, pritiske na građane. Mi smatramo da to treba podržati. Nije jasno zašto je saradnja Centralne izborne komisije sa OEBS-om ugrožavanje vitalnog interesa Republike Srpske”, kaže Igor Crnadak, poslanik PDP-a u NSRS.

“Imamo dva člana iz Republike Srpske od kojih je jedan član došao direktno iz kabineta predsjednika opozicione stranke SDS-a Mirka Šarovića. A drugi član čovjek koji je prije nekoliko godina bio kandidat PDP-a za odbornika u Banjaluci ili već za neku drugu funkciju”, rekao je Radovan Kovačević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Lider SDS-a, krajem Februara ove godine, na pitanje ATV-a o povezanosti sa Vanjom Bjelicom Prutinom, negirao je da je ona član stranke. Ali nije da se itekako dobro poznaju.

“Ja sam uvjeren da je izvanredan stručnjak u svojoj oblasti. Ja sam je primio za savjetnika zato što sam smatrao da je najbolja iako je radila kod mene, a ja sedam godina bio najbolji minstar u Savjetu ministara, ona je doprinijela jednim dijelom da ja budem najbolji ministar”, smatra Šarović.

Kalaba i Bjelica Prutina u CIk su izabrani na prijedlog SDSovg poslanika Dragana Mektića. Od 14 poslanika iz Republike Srpske, pet je glasalo za. Među njima je Adil Osmanović iz SDA. Prijedlog nije prošao u Domu naroda Parlamentane skupštine BiH.

 

Izvor: ATV