Izaslanik hrvatske Vlade Matko Raos poručio je danas u Splitu da ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941. godine, što je dan formiranja Nezavisne Države Hrvatske.

Raos se obratio na obilježavanju 31 godine od osnivanja jedinice HOS-a “Rafael Vitez Boban”, gdje je, kako je rekao, u ime potpredsjednika hratske Vlade i ministra branitelja.

– Morate znati, da nije bilo 10. aprila 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske – kratko je poručio Raos i dobio veliki pljesak svih okupljenih, prenosi portal Indeks.

Predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić rekao je da su HOS-ovci “onda bili za `Dom spremni, a da su to i danas`”, te da im on kao predstavnik državne vlasti iskazuje čast.

– Država koja to dovodi u pitanje dovodi u pitanje i svoj opstanak – rekao je Šimundić.

Bivši general HOS-a i poslanik “Domovinskog pokreta” u Hrvatskom saboru Ante Prkačin rekao je da je za njega najvrednija jedinica bila ustaška “Crna legija”.

On je podsjetio da je na današnji dan prije 81 godinu stvorena NDH i upitao da su Hrvati u takvoj situaciji da o tome ne smiju da govore.

Na obilježavanju 31 godine od osnivanja Devete bojne HOS-a, hrvatski ratni veterani juče su u dvorani “Lora” u Splitu uzvikivali “Za dom spremni”.

U obraćanju u punoj dvorani predsjednik Udruženja Devete bojne Marko Skejo govor je završio usklikom “Za dom spremni”, uz učestvovanje publike.

Autor: SRNA/RTRS