Sarajevo se masovno naoružava. I to legalno! Samo u februaru Kantonalni MUP izdao je gotovo tri puta više odobrenja za nabavku vatrenog oružja od mjesečnog prosjeka prethodnih godina.

Iz sarajevskog MUP-a navode da je tokom februara fizičkim licima izdato 200 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 158 oružanih listova.

Policija je slično zabilježila i mjesec ranije. U januaru su ispisali 131 odobrenje i 96 oružanih listova.

Tendencija konstantnog povećanja zaprimljenih zahtjeva za raspolaganje vatrenim oružjem zabilježena je od sredine prošle godine.

Rijetki zahtjevi su negativno riješeni, mada u policiji tvrde da sarajevski “zaljubljenici” u vatreno oružje prolaze rigorozne kontrole.

Uz konstantno povećanje broja nelegalnog oružja, a strane agencije procjenjuju trenutno oko 820.000 komada na bh. tlu, Koordinacioni odbor za kontrolu malog i lakog naoružanja BiH, u prošloj godini zbrojio je više od 320.000 legalno registrovanog.

Od toga, skoro 200.000 u Federaciji BiH, a ostatak u Srpskoj i distriktu Brčko. Novoregistrovanih u Federaciji je oko 13.000. Uglavnom u kantonima sa bošnjačkom većinom. Samo u Srajevu izdato je 1.300 odobrenja u prošloj godini.

U ovoj, ako policija nastavi da ispisuje odobrenja, biće i duplo više. I višegodišnja statistika je neumoljiva. Od 2016. kada su dva entiteta imala gotovo identičan broj registrovanih vlasnika oružja, oko 160.000, u Srpskoj se bilježi permanentan pad, a u Federaciji BiH neprestani rast.

Uz arsenale neregistrovanog naoružanja, koje policija pronalazi nakon počinjenog krivičnog djela, postavlja se pitanje – čemu je sarajevsko oružje, legalno i nelegalno, namijenjeno?