Finska profesorka Pirko Turpeinen-Sari ocijenila je da su Srebrenica, Račak i Buča jedno lice zapadne propagande, prenosi “Srna”.

Sarijeva je navela da više od 100 propagandističkih firmi danas širi neistine o Rusiji, što je, kako je rekla, snažno podjeća na propagandu oko uništavanja i okupacije Jugoslavije koje su pokrenule SAD i Njemačka prije 30 godina.

U autorskom tekstu u današnjim “Večernjim novostima“, Sarijeva je navela da su eksplozije na trgu Markale i u redu za hljeb bile akcije “lažne zastave” kojima se optužuje druga strana i koje su dale povod za bombardovanje Srba.

Kada je riječ o Srebrenici, navela je da je “srebrenički masakr” naredio predsjednik SAD Bil Klinton još 1993. godine, a da je realizacija počela u avgustu 1995. godine prilikom posjete zvaničnika Haškog tribunala Tuzli.

“Istovremeno, rame uz rame sa njim je bio i zvaničnik UN koji je intervjuisao Srebreničane, od kojih niko nije vidio masakr”, rekla je Sarijeva.

Ona je podsjetila na knjigu “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja sadrži članke naučnika, generala, komandanata UN od kojih je general Karemans objasnio koliko je veliki politički pritisak bio neposredno poslije sukoba da se opiše šta se dogodilo prema zapadnom narativu.

Sarijeva je naglasila da je za nju najbolnije da unucima kaže u kolikoj mjeri je tadašnja finska vlada bila spremna da služi SAD i Njemačkoj, posebno u slučaju Račak.

Ona je podsjetila da je tadašnja jugoslovenska vlada pozvala finski forenzički tim da prouči tijela u Račku i otkrije da li su žrtve umrle od pogubljenje ili borbe, te da su oni utvrdili da niko nije upucan sa kratke udaljenosti, kao što je Klinton tvrdio, i da među ubijenim nije bilo maloljetnika.

Sarijeva je napomenula da je Vlada Finske u saradnji sa njemačkim ministrom spoljnih poslova odlučila da trajno sakrije rezultate forenzičkog tima, a da je zbog te odluke počelo bombardovaanje Jugoslavije.

Ona je navela da vrh Finske danas podržava lažne informacije Zapada o ratu u Ukrajini kao što je to nekada činila na prostoru Jugoslavije, podsjetivši da su, kada je riječ o Buči, finski predsjednik i premijer na Twitteru osudili “brutalnost ruskih vojnika” iako se iz “nekoliko izvora činilo da je priča drugačija”.

Autor: SRNA/ATV