U poslovanju Šumskog gazdinstva „Birač” iz Vlasenice mnogo toga nije jasno. Prošlu godinu završili su sa „dobitkom” od samo 2.283 KM. Ne bi trebalo sumnjati da je ta premršava cifra za takvo preduzeće pokušaj da se prikaže da imaju pozitivan rezultat i tako izbjegnu smjenu rukovodstva, nakon što je iz Vlade Republike Srpske rečeno da se sprema metla za menadžmet koji posluje negativno. Magazin Faktor je u posjedu više dokumenata koji potvrđuju da je u ovom šumskom gazdinstvu na djelu kriminal velikih razmjera.

FRIZIRAN ZAVRŠNI RAČUN?

U posjedu smo izvještaja o poslovanju, koji pokazuje da je Šumsko gazdinstvo „Birač“ za prvih devet mjeseci 2020. godine, kada je na čelu bila Tanja Nikolić, bilo u plusu 592.880 KM.

U istom periodu, novo rukovodstvo nakon njene smjene, tokom 2021. godine, napravilo je gubitak od čak 119.663 KM.

Dakle, nije ni za poređenje, ali je razlika u dvije godine za isti period rada veća od 700.000 KM.

Možda se dio finansijskog minusa može pravdati vremenskim prilikama, odnosno neprilikama, ali je disproporcija tolika da je jednostavno nemoguće ne zaključiti da je u samo dvije godine došlo do drastičnih promjena u načinima poslovanja.

Nažalost, u negativnom smislu.

Na to sve, stručnjaci su objasnili za Faktor magazin da na 60 procenata ostvarene planske sječe, a toliko je bilo prošle godine, nema ni teoretske šanse da se ostvari pozitivan rezultat.

Takođe, malo je nejasno kako je moguće da, u zadnjem kvartlu 2021. godine, od gubitka od 120.000 KM doći do kakvog-takvog plusa od nešto više od 2000 KM.

Opet, znamo da su jeseni i zime u ovom dijelu Republike Srpske vrlo oštre pa ostaje nejasno kako se u svega mjesec dana poslovanja uspjelo „navući” pozitivno poslovanje.

Vrag je u detaljima pa je tako magazin Faktor u posjedu dokumenata iz kojih se vidi da je, primjera radi, u novembru 2021. godine u preduzeću obračunat i isplaćen topli oborok za radnike u iznosu od 18.639 KM u neto iznosu.

U decembru prošle godine, stavka topli obork niti je obračunata niti isplaćena pa je tako na ovom kontu – nula.

Dakle, u decembru je neko želio obračunati ili prikazati manji gubitak i jednostavno nije obračunao topli obrok za radnike te je tako, vjerovatno samanjo minus, ako ćemo gledati po novembru minimalno za dvadesetak hiljada KM, a kad se uzme u obzir i porez to je negdje oko 25.000 do 27.000 maraka.

Dakle, ovo je samo jedan segment sumnje da je završni račun za 2021. godinu friziran kako bi se moglo reći da je ovo gazdinstvo poslovalo pozitivno na kraju godine.

Podsjećamo, krajem septembra gubitak je bio oko 120.000 KM.

Faktor magazin saznaje da nadležni u Vladi čekaju izvještaj eksterne revizije koja je „pročešljala“ poslovanje Šumskog gazdinstva „Birač”.

SLUČAJNI UŽITAK“ ILI BRZA ZARADA?

Knjigovodstveno igranje i pokrivanje gubitaka je mala maca u odnosu na još neka dokumenta koja razotkrivaju različite sumnjive šeme u „Birču”.

Naš magazin je imao uvid u dokaze da je pilanama u Šekovićima i Vlasenici isporučivana bez otiska doznačnoga čekića  i  bez njegovog evidentiranja u obrascu doznake.

Klasično krivično djelo zbog kojeg se pilane zatvaraju, a odgovorni u šumskim gazdinstvima automatski optužuju za krivično djelo zloupotrebe.

Poznavaoci prilika u ovoj oblasti ukazuju da se još jedno klasično djelo zove „slučajni užitak“.

Oni koji poznaju te stručne termine znaju o čemu je riječ.

Na području ovog šumskog gazdinstva, prema našim izvorima, evidentirano je preko 200 panjeva sječe „slučajnog užitka”.

Šteta se mjeri u desetinama hiljada maraka, a o tome ćemo detaljnije u jednom od narednih brojeva magazina Faktor.

KAKO SE KRADE NA KVALITETU DRVETA?

Ustaljene metode krađe koje se koriste godinama, i to ne samo na području Vlasenice, pokazaćemo na primjerima aktuelnih cijena.

Tehničko drvo dobije oznaku – ogrev.

Razlika u cijeni po kubiku npr. bukovine je sljedeća: trenuta cijena kubika ogreva u šumi, na panju je oko 82 KM.

Kubik tehničkog drveta, po istom principu, košta oko 180 KM.

Dakle, čista zarada kroz papire je oko 100 KM po kubiku.

Razmjere su nezamislive.

U slučaju hrastovine situacija je još gora – ogrev je oko 60 maraka, a kubik tehničkog hrasta oko 600-700 KM u zavisnosti od kvaliteta.

Dakle,  krađa po kubiku je ovom slučaju 500-600 KM.

Na sto kubika tako se ukrade i do 60.000-70.000 maraka.

DOKAZI, SVE CRNO NA BIJELO

Postoje indicije da se upravo hrastovina iz Vlasenice isporučivala kupcima u Šekovićima.

Magazin Faktor u posjedu je dokaza, pa čak i broja šumskog odjela koji je korišten tokom sječe za ovu namjenu.

Hrastovima se, pod sumnjivim okolnostima, izvozila u Federaciju BiH.

Kupci su, kako saznajemo, najčešće lica i firme bliske kriminalnim krugovima.

O svemu ćemo pisati u nastavcima!

Nažalost, Šumsko gazdinstvo „Birač“ nije usamljen slučaj.

Ima ih još.

I svi će doći na red.

Autor:faktormagazin.ba