Hapšenja zbog elitne prostitucije u Srbiji i razbijanje još jednog u nizu lanaca trgovine ljudima, samo je podgrijao priču o ovoj vrsti kriminala i u BiH. Elitna prostitucija u BiH je kao Jeti – svi znaju za nju, ali je nikad niko nije vidio. Međutim, realnost je nešto drugo. Prema informacijama magazina Faktor, ovaj vid trgovine ljudima usko je vezan za najveće gradove poput Sarajeva, Banjaluke, ali i Bijeljine (i to zbog blizine Srbiji), a u posljednje vrijeme je sve češći i u manjim gradovima poput Sanskog Mosta, Bihaća i Teslića. Što je ekonomska kriza veća – „prodaja tijela” je sve unosnija i nažalost sve više mladih djevojaka pristaje na ovaj način eksploatacije i zarade. Čak je i Ministarstvo bezbjednosti BiH u procjeni prijetnji od organizovanog kriminala navelo  prostituciju kao realnu i sve veću opasnost. U jeku koronavirusa čak smo imali i slučaj da je policija u Bijeljini otkrila, dokumentovala i prijavila slučaj elitne prostitucije, a na kraju je sud izrekao i osuđujuću presudu akterima ovog događaja. Želja za što većom zaradom, prividno lagodnijim životom kakav se vidi na društvenim mrežama samo pojačava želju za ovim vidom „biznisa“.

NEMA ZVUČNIH IMENA KAO U SRBIJI

U BiH, odnosno Republici Srpskoj, u javnosti ima šuškanja, ali nema toliko zvučnih imena iz javnog života u koje bi se moglo pokazati prstom.

Većina onih koji žele da zakorače u svijet poznatih odlazi u Beograd i u potrazi za slavom najčešće postaju dio rijaliti emisija.

Od čega žive i kako zarađuju, naravno malo je poznato, a iz straha od osude zbog pokazanog neprimjerenog ponašanja, vrlo rijetko se vraćaju u svoja rodna mjesta, mahom male ili ruralne sredine.

To što u policijskim analima nema „zvučnih“ imena, ne mora da znači da elitne prostitucije na ovim prostorima nema.

Prema pojedinim bezbjednosnim izvorima, ovaj vid „zarade“ i posla je itekako zastupljen u Srpskoj, a sve se završava na ličnom kontaktu i dogovoru u četiri oka.

Poznati su i pokušaji iznude poput slučaja iz Modriče i „fatalne Saške“.

Ucjenjivanje fratra esksplicitnim snimcima ipak je ostao usmaljen slučaj ovog tipa u BiH.

Ali to što nisu otkriveni ne znači da ih nema.

Bilo je sporadičnih slučajeva objavljivanja eksplicitnih snimaka ostavljenih i prevarenih, ali to se ipak ne može dovoditi u vezu sa temom ove priče.

NAJČEŠĆE DESTINACIJE

Najčešći slučajevi elitne prostitucije odvijaju se, prema saznanjima magazina Faktor, na četiri načina.

Prvi i najzastupljeniji je slučaj iz Bijeljine gdje se, u suštini, „iznajmljuju“ pomenute „dame”, najčešće iz Beograda, koje dolaze na privatne žurke i za cijenu od 500 ili više evra pružaju seksualne usluge.

Drugi, diskretniji slučaj je vjerovatno i češći, jer se „iznajmljuju“ atraktivne „djevojke za službeni put“ ili odlazak na vikend u jednu od bližih destinacija poput Zagreba, Opatije ili Splita, a gdje se opet seksualne usluge plaćaju novcem, skupim poklonima i odmorom na nekoj od egzotičnih destinacija.

U slučaju Sarajlija, omiljena destinacija odlaska je, kako saznajemo, Istanbul na nekoliko dana.

Avionom su Sarajevo i nekadašnja prijestonica Turske povezani letovima po nekoliko puta dnevno i vrlo je lako organizovati ovu vrstu putovanja.

Takođe, jedno od omiljenih skrivenih odredišta Sarajlija željnih provoda za novac je Dubrovnik.

Relativno je blizu, a djeluje otmjeno i garantuje diskreciju.

Treći i možda najzastupljeniji je odlazak u Beograd ili Novi Sad i tamo već dogovorene „seksi žurke“ i provodi na lokacijama koje odrede dame.

Četvrti je i možda „najtradicionalniji“ način prostitucije u hotelima i privatnim stanovima, gdje se posebno traže Kubanke ili djevojke iz stranih zemalja.

Prikriveni oglasi na društvenim mrežama, direktni dogovori ili neka vrsta „poklona“, zatim odlazak u stan na dan, koji je sve popularniji, ili klasično u hotel na dnevni odmor su ustaljena šema.

CJENOVNICI VARIRAJU

Medijski natpisi iz Srbije pokazuju da se cijene elitnih prostitutki kreću od 500 do 1000 evra, a nekada i više.

Sve zavisi od toga ko je „dama”. Teško je provjeriti cijene, ali ranije otkriveni slučaj iz Bijeljine pokazuje da relativno „poznate“ elitne prostitutke dolaze na adresu za 500 evra.

Dobro, može se reći i da je tada bila korona i da je sve bilo zatvoreno pa se radilo po principu „daj šta daš“, ali je taj slučaj pokazao da je u to vrijeme rizik bio puno veći.

Iskustva inspektora sa kojima smo razgovarali kažu „da se to ipak ne bi zvalo elitna prostitucija da je pristupačna svima“.

Takođe, cijenu određuje i stepen društvenog nivoa i položaja klijentele koja koristi usluge.

SLUČAJ TIJANE AJFON

Godinama mediji, ali i policija u Srbiji pojedine poznate javne ličnosti željne slave, učesnice raznih rijaliti programa, pjevačice, foto modele i internet zvijezde dovode u vezu sa elitnom prostitucijom.

Povremeno se sprovedu i policijske akcije, a mediji danima bruje o navodnom hapšenju elitnih prostitutki, njihovih makroa, a sve to je povezano sa estradom i džet setom u Srbiji.

Često i te djevojke, željne slave ili ko zna čeka, same novinare obavještavaju da su dio te priče kako bi, po onoj staroj  metodi da je svaka reklama dobra reklama, dospjele u novine i tako dobile svojih pet minuta „slave“.

Međutim, slučaj iz maja 2020. godine je pokazao da gdje ima dima, ima i vatre.

U jeku pandemije koronavirusa i policijskog časa, zabrane okupljanja i kretanja i zatvorenih granica, policija je na žurci u blizini Bijeljine zatekla tridesetak osoba među kojima i nekoliko poznatih imena iz Srbije.

Iako je naizgled sve podsjećalo na još jednu novinarsku patku žute štampe iz Srbije, na kraju je ipak rezultiralo osuđujućom presudom za „elitnu“ prostituciju.

Policija je na toj žurki zatekela Tijanu Maksimović, poznatiju kao Tijana Ajfon,  te još dvije ženske osobe koje su ilegalno, čamcem prešle iz Srbije u BiH.

Famozna Ajfonka je osumnjičena da je drugarice podsticala na pružanje seksualnih usluga za novac na zabavi u Bijeljini.

Sve tri su provele neko vrijeme u pritvoru.

Optužene su da su za 500 evra po osobi pružale seksualne usluge na privatnoj zabavi u Suhom polju kod Bijeljine.

Šok je uslijedio pola godine kasnije, početkom 2021. godine, kada je Tijana Ajfon  u potpunosti priznala sve što joj se stavljalo na teret u optužnici te priznala učešće u prostituciji zbog čega je dobila godinu dana zatvora.

Ona je prvo široj javnosti poznato ime it tog miljea koje je osuđeno.

Nakon zatvora i presude, Tijana je ponovo punila stranice žute štampe i gostovala u zabavnim emisijama, kao da je osvojila prestižnu nagradu, a ne sporazumno priznala krivicu za prostituciju.

Ovaj slučaj prvi je u BiH koji je završio sudskim epilogom i sa poznatim akterima.

U Srbiji je bilo sporadičnih slučajeva suđenja „poznatih“, ali se to uvijek završavalo medijskim skandalima, a učesnice elitne prostitucije postajale su samo još poznatije i više prisutne u medijima.

I slučaj Tijane Ajfon i vikendica u Bijeljini vjerovatno bi drugačije završili da se nisu dogodili u vrijeme korone i policijskog časa pa je i to dodatno privuklo veliku i pažnju u regionu.

KOLO KOJEM SE TEŠKO NAZIRE KRAJ

Posmatrajući kroz prizmu zakona, prodavanje tijela za novac se podvodi pod trgovinu ljudima i zaprijećene su ozbiljne zatvorske kazne za ovaj vid kriminala.

Iskustva policije, tužilaštava i sudova pokazuju da je i dalje glavni pojavni oblik ove trgovine seksualna eksploatacija ženskih osoba, među kojima su sve češće žrtve i djevojčice.

„Žrtve trgovine ljudima su uglavnom osobe koje pripadaju socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Trenutni trendovi pokazuju da BiH sve više postaje zemlja polazišta trgovine ljudima, s obzirom na to da su žrtve trgovine ljudima uglavnom državljani BiH, koji se na različite načine eksploatišu u svrhu prosjačenja, zatim u svrhu radnih i seksualnih potreba”, ističe se u Prijedlogu procjene prijetnje od organizovanog kriminala u BiH u 2021. godini.

UCJENE I ZASTRAŠIVANJA

U pomenutom dokumentu je naglašeno i da kriminalci često vrbuju i eksploatišu ženske osobe, tako što sa njima stupaju u vanbračne zajednice i organizuju njihov odlazak u inostranstvo, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastrašivanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja, primoravaju na rad i prostituciju.

„Pojedine informacije ukazuju da se klasična seksualna eksploatacija žrtava u BiH postepeno transformiše u smislu da se djevojke sve više angažuju kao „pratnja poslovnih ljudi“ te je u porastu i takozvana elitna prostitucija koja se odvija u stanovima i hotelima”, ističe se u dokumentu.

Kako se dodaje, osnovni motiv za vršenje ovih kriminalnih radnji je sticanje nezakonite dobiti koja se naknadno investira u nekretnine, skupocjene automobile i legalne poslove, čime se vrši posljednja faza stavljanja stečenog novca u legalne tokove, tzv. pranje novca.

CRNE BROJKE

Iz udruženja koja se bave zaštitom žrtava prostitucije kažu da je eksploatacija žena mnogo više prisutna nego što je vidljivo.

Zaključuju da se mora uraditi mnogo više na prevenciji i otrkivanju tih pojava, ali i naglašavaju da je elitna prostitucija stpenica do ulice i prodaje ženskog tijela.

Problem je što se ovaj vid  prostitucije često tretira kao doborovljni vid prodavanja tijela.

Elitna prostitucija je skupa za onoga ko je plaća, ali i za onoga ko daje usluge, tako da se kumulisanje velike zarade najčešće ne dešava, već se živi na jednoj, uslovno rečeno, visokoj nozi, ali samo dok to traje.

Kada to prestane, žena ili djevojka će se naći u gotovo istim problemima u kojima je bila i prije nego što je ušla u svijet prostitucije, ističu u udruženjima za zaštitu ženskih prava.

Nažalost, društvene mreže i lažni život  izbacili su u prvi plan amoral i pogrešne navike.

Tako danas imamo neke face i rijaliti zvijezde koje na tim platformama otvoreno zagovaraju prostituciju, ili još gore – drže predavanja o elitnoj prostituciji i seksu.

Autor:faktormagazin.ba