Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor boravio je danas u posjeti opštini Drvar gdje je za učenike osnovne i srednje škole donirao sredstva u iznosu od 22.000 KM.

” Prvo smo bili u osnovnoj školi gdje smo kabinetu informatike donirali sredstva za nabavku opreme, a donirali smo i određena novčana sredstva za sve srednjoškolce, njih ukupno 184 iz Drvara i Bosanskog Grahova. Ovo je mali znak pažnje grada Prijedora za ove divne ljude koji su se vratili i žive u kantonu 10 uz poruku da nisu zaboravljeni i da nisu sami”, poručio je Javor.

On je dodao da, tek sa dolaskom u Drvar, svi postanemo svjedoci koliko su ovi ljudi zapravo i borci za život i za opstanak srpskog naroda u ovim krajevima dodajući da njegova porodica vodi porijeklo iz Drvara.
“Grad Prijedor zna šta znači biti povratnik, u naš grad su se vratili povratnici i ujedno u grad Prijedor su dolazila izbjegla i raseljena lica , tako da ono što me čini posebno srećanim je da smo mi danas jedno, da živimo i dišemo kao jedan narod i , ono što je bitno naglasiti, nema nikakvih turbulencija”, rekao je Javor.
On je najavio i posjetu Bosanskom Petrovcu gdje će, takođe, razgovarati sa srpskim stanovništvom, povratnicima u taj kraj.
Načelnica opštine Drvar Dušica Runić zahvalila se svom kolegi iz Prijedora na ovoj posjeti ističući da ona ima višestruk značaj.
” Ovo je još jedna potvrda da Republika Srpska , ali i Republika Srbija čvrsto stoje uz povratničke opštine , na čelu sa opštinom Drvar kao najvećom povratničkom opštinom. Svaka pomoć je od izuzetnog značaja, a danas gradonačelnik Prijedora sa svojim saradnicima je donirao našim školama, i osnovnoj i srednjoj školi značajna sredstva koja će umnogome pomoći i našim učenicima , ali i njihovim porodicama obzirom da nam predstoji period matura , upisa na fakultete”, izjavila je Runićeva.
Ona je istakla da se u ovakvim situacijma pored finansijske pomoći, u prvi plan želi istaći ta moralna podrška koja im zaista mnogo znači .
” Ko god se odvažio da se vrati i da živi na ovim prostorima , da živi na području Federacije BiH zaista mora da ima ogromnu dozu hrabrosti , ali i strpljenja da se izbori sa svim nedaćama na koje nailaze više od 20 godina na povratničkom putu i ta moralna podrška veoma nam je značajna”, kazala je Runićeva.
Na humanom gestu gradonačelnika Prijedora zahvalni su danas bili i osnovci i srednjoškolci iz Drvara i njihovi nastavnici i profesori. Inače, u Drvaru postoji jedna osnovna škola koja ima 316 učenika svrstanih u 20 odjeljenja i jedno područno odjeljenje u Prekaji. Jedina srednja škola u Drvaru ima 184 učenika koji su razvrstani u tri smjera -gimnazija, ekonomska škola i trogodišnji smjer-trgovci. U ovu školu dolaze učenici iz opštine Grahovo i njih je trenutno oko tridesetak.

Izvor: prijedorgrad