Tvrdnjama da se navodno izbjegava ukidanje akciza na naftu i naftne derivate i umanjenje PDV-a, SDS i PDP na sebi svojstven populistički način svjesno manipulišu građanima Republike Srpske, rečeno je Srni u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Vlada na sjednici održanoj 17. marta ove godine donijela odluku i zatražila sjednicu Narodne skupštine na kojoj su doneseni zaključci, a koji jasno upućuju da je dalje postupanje u vezi sa umanjenjem PDV-a i ukidanja akciza na gorivo u Parlamentarnoj skupštini BiH gdje sjede lideri i PDP-a i SDS-a i ako se toliko brinu za građane neka pristupe rješavanju ovih pitanja.

Na pitanje Srne da prokomentarišu stavove SDS-a i PDP-a da ne postoji iskrena spremnost na ukidanje akciza na naftu i naftne derivate i umanjenje PDV-a, u Ministarstvu finansija Srpske ističu da SDS i PDP svjesno manipulišu, a istina je to da su upravo oni ti koji su 2005. godine na nivo BiH prenijeli nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja.

– Da je indirektno oporezivanje u nadeležnosti Republike Srpske, te mjere bi stupile na snagu odmah po zasijedanju Narodne skupštine i sad bi već bile na snazi u Republici Srpskoj. Te dvije stranke samo obmanjuju građane Republike Srpske, a njihovi finansijski stručnjaci 2005. godine svojim “stručnim” analizama utvrdili da indirektni porezi budu preneseni na nivo BiH.

Danas vidimo rezultat tih njihovih analiza i prenošenja ovlaštenja i nadležnosti u oblasti indirektnih poreza na nivo BiH. Zbog takvih njihovih odluka danas trpe svi građani u Republici Srpskoj, a to najbolje dokazuje trenutna situacija po pitanju umanjenja PDV-a i ukidanja akciza na gorivo – poručili su iz Ministarstva finansija Srpske.

Da PDP i SDS nisu prenijeli naležnost u oblasti indirektnih poreza, istakli su iz Ministarstva finansija, zaključci Narodne skupštine Srpske bili bi ispoštovani i već bi mjere u vezi sa umanjenjem PDV-a i ukidanja akciza na gorivo bili na snazi u Republici Srpskoj.

– Danas, upravo zbog njihovog ponašanja 2005. godine imamo indirektne poreze na nivou BiH – naglasili su iz Ministarstva finansija.

 Autor: SRNA/RTRS