Eventualno hapšenje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika od strane Eufora bilo bi međunarodni skandal, ocijenio je dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić.

Ćeranić je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ima dovoljno i snaga i odlučnosti da spriječi bilo koga da nešto slično i pokuša.

– Mislim da je riječ o spinovanju javnosti – ocijenio je Ćeranić u izjavi Srni.

On je dodao i da informacija ne smije da se odbaci, pa i ako je od anonimnog izvora, da joj se mora posvetiti adekvatna pažnja i preduzeti odgovarajuće mjere.

– Stoga je povišen stepen obezbjeđenja Dodika i članova njegove porodice kao što je MUP od jutros primijenio za pohvalu i sasvim logičan potez – rekao je Ćeranić.

Međutim, dodao je on, ne treba izgubiti iz vida i drugu mogućnost da neko želi kroz to spinovanje javnosti plasirati i neku informaciju koja nije dovoljno provjerena da bi se postigli određeni politički ciljevi.

Ćeranić je rekao da mu informacija o hapšenju djeluje kao nesistemska, da je atipična.

– Mogli smo vidjeti i da je EUFOR odmah i reagovao. EUFOR je konglomerat vojnika iz različitih zemalja i ko bi sad mogao dati EUFOR-u naredbu da tako postupi? – upitao je Ćeranić.

On je napomenuo i da je Dodik u dužem periodu pokazao da je imun na bilo kakvu prijetnju, ucjenu i bilo koji vid pritiska kada je riječ o njegovoj borbi za Republiku Srpsku i interes njenog naroda.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je, na osnovu informacija dobijenih od partnerskih službi o mogućnosti ugrožavanja bezbjednosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice od određene grupacije, podigao obezbjeđenje na najviši nivo.

Mediji su nedavno pisali da Eufor priprema hapšenje Dodika.

Autor: SRNA/RTRS