Opozicija u Republici Srpskoj napravila je prvi korak za prenos nadležnosti na nivo BiH, i to u Skupštini jer nije podržala Dodikov veto na pet odluka Predsjedništva BiH štetnih po Srpsku u kojima je preglasan, kaže danas potpredsjednik Parlamenta. Pravo lice PDP i SDS su, smatra Denis Šulić, ponovo pokazali u Skupštini.

“Nažalost oni su izabrali da budu na ovoj drugoj strani i bojim se da su napravili korak u prenosu nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH što se tiče obrazovanja”, rekao je Denis Šulić, potpredsjednik NSRS.

Takvo ponašanje opozicije ne čudi SNSD-ovu Sanju Vulić. Od njih se to, smatra, i moglo očekivati.

“Da li uopšte svi ti iz PDP-a i SDS-a znaju da su oni na taj način omogućili političkom Sarajevu, da sutra naša djeca uče kako su Srbi genocidaši, je li to taj patriotizam o kom priča Jelena Trivić I ostali iz PDP-a”, kaže Sanja Vulić, poslanik SNSD-a u PD PS BiH.

DNS-ovci su juče su podržali Dodikov veto za razliku od opozicionih kolega. Za njih se u Parlamentu Srpske odlučuje o političkim potezima u Sarajevu.

“Predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH su prije svega predstavnici Republike Srpske i dobra je praksa da podnose izvještaj i polažu račune u samoj Narodnoj skupštini”, rekao je Aleksandar Glavaš, poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U PDP-u i SDS-u nisu slušali preporuke i stavove iz Srpske kada su, uz pomoć SDA, bili vlast na BH nivou. Zato SNSD najavljuje vraćanje Zakona koji se odnosi na krivičnu odgovornost srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama.

“Krivična odgovornost svakog onoga koji ide u institucije BH,a koji je izabran na teritoriji Republike Srpske ako tamo glasa protiv stavova institucija Republike Srpske”, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

A Srpska od vraćanja svojih nadležnosti neće odustati, kaže danas premijer. Opozicija se danas obrušila i na tu priču. Njihove opstrukcije neće proći.

“Već do sada ima reakcija Vlade i po pitanju imovine i po pitanju Sudskog i tužilačkog savjeta, prema tome nadležna ministarstva u Vladi RS, u skladu sa zaključcima NS RS već rade svoj dio posla”, kazao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

SDS i PDP prenose nadležnost i obmanjuju građane, podsjećaju iz institucija Srpske. Mladen Ivanić hvalio se na skupovima SDA da je on upravo taj koji je najviše razvlastio Republiku Srpsku.

Izvor: banjaluckeprice.net