U Marijupolju je došlo do masovne predaje ukrajinskih snaga – više od 260 vojnika 501. jedinice 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine položilo je oružje, prenose ruski državni mediji uz prikaz snimki samog čina predaje.

Ova se operacija odvijala u nekoliko faza pod unakrsnom vatrom na neutralnom terenu, a zajednički su je organizovale ruske specijalne službe i vojska. Detaljan izvještaj o ovom događaju prikazala je Sveruska državna televizijska kompanija Prvi program.

Akcija je trajala od noćnih pa sve do jutarnjih sati. Prvi ukrajinski vojnici napustili su teritoriju tvornice Azovstal, gdje su već dugo ukopani. Radilo se o 28 vojnika i oficira gore spomenute brigade, koji su se predali zajedno s oružjem.

Kasnije, u roku od devet sati, predalo se još 239 vojnika. Sve grupe koje su se predavale bile su u pratnji ukrajinskog oficira Aleksandera Besmertnija.

“Ne želimo žrtve, krvoproliće. Umoran sam od gledanja kako ljudi umiru”, priznao je čim je stigao u zarobljeništvo, navodi spomenuti ruski medij.

Kako su rekli novinarima u Ministarstvu unutrašnjih poslova samoproglašene DPR-a, predaji su prethodila četiri dana teških pregovora s ukrajinskom stranom u Marijupolju koji su se odvijali paralelno s borbama.

Podsjećamo, 4. aprila u Marijupolju su se predala 264 ukrajinska vojnika iz 36. brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine.

Izvor: Agencije/ATV