Šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH uputilo je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske.

Zahtjev su potpisali Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz SDA, Munib Jusufović iz SBB-a, Denis Bećirović iz SDP-a i delegat hrvatskog naroda Zlatko Miletić koji je napustio DF, a u ime njih predao ga je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara DŽevad Mahmutović.

Potpisnici su u zahtjevu naveli da smatraju da se ovakvim zakonskim rješenjem u Zakonu o nepokretnoj imovini Republike “krše mnogobrojne odredbe Ustava BiH”, prenose federalni mediji.

Oni od Ustavnog suda traže da ovaj zahtjev tretira kao hitan jer su, kako su naveli, “posljedice neustavne odredbe veoma štetne za BiH”.

NJemački diplomata Kristijan Šmit rekao je juče da je “obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti”, a koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 10. februara.

Zvaničnici Republike Srpske nedvosmisleno poručuju da je imovina koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, imovina Srpske a da institucije na nivou BiH mogu da je koriste ukoliko za to ima potrebe, jer je tako navedeno u Dejtonskom mirovnom sporazumu, odnosno Ustavu BiH.

Autor: SRNA/ATV