Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin poručio je da nije dovoljno da EUFOR samo kaže da nema u planu da hapsi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, jer je na međunarodnoj sceni bilo situacija da neko nešto osporava i kaže da neće raditi, a ipak se desi.

Župljanin je rekao Srni da bi bilo veoma interesantno od EUFOR-a čuti, s obzirom na to da je proteklih mjeseci u javnosti govorio o njegovoj misiji, ulozi i obavezi da se brine o bezbjednosti svih građana BiH, šta stvarno čini na tome da podigne na viši nivo bezbjednost i zaštitu Dodika.

On je dodao da je simptomatično da se Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH ne oglašava povodom informacija o mogućoj ugroženosti srpskog člana Predsjedništva BiH i njegove porodice, jer je sasvim jasno da, ako Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ima određene informacije, onda najmanje toliko, ako ne i više, mora imati i OBA.

– Bezbjednost svih nosilaca političkih i društvenih funkcija mora se podići na viši nivo jer ovdje može biti i takozvanog operativnog maskiranja – prijetnje se mogu usmjeravati prema jednoj osobi, a realizovati prema drugoj. Znamo ko su u Srpskoj ključne osobe koje kreiraju i vode procese u zaštiti srpskog naroda i interesa Republike Srpske i one su uvijek na određen način i odgovarajuća meta – rekao je Župljanin.

On je dodao da ako neko poništi zakon Narodne skupštine Srpske, koji je potpisao predsjednik Republike, to znači da ne doživljava na odgovarajući način ni poslanike, ni predsjednika, ni Vladu Srpske, ni ministre i da su praktično svi oni ti za čiju bezbjednost nadležni organi moraju voditi više računa, kao i svih građana Republike Srpske.

Župljanin je dodao da osim MUP-a, koji je oficijelno odgovoran za bezbjednost srpskog člana Predsjedništva BiH, postoje i ostale bezbjednosne strukture u BiH koje su odgovorne za bezbjednost svih građana BiH, pa time Dodika.

On je naglasio da prijetnje po bezbjednost Dodika treba ozbiljno shvatiti te podsjetio na prijetnje od prije mjesec dana kada je posredstvom video-klipa javno pozivan neko ko bi ubio Dodika za milion evra.

– Tada su u BiH te prijetnje shvaćene i prevedene na teren šale i sada vidimo kontinuitet da se srpskom članu Predsjedništva BiH prijeti. Kada te informacije dođu iz međunarodnih obavještajno-bezbjednosnih i ostalih organizacija, onda one imaju svoj specifičan značaj i težinu – istakao je Župljanin.

Autor: SRNA/RTRS