Izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da se danas ne živi u onakvoj BiH “za kakvu su se borili pripadnici Armije BiH” jasno ukazuje šta je problem funkcionisanja BiH, rekao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

Tegeltija je istakao za Srnu da je to pokušaj ostvarivanja ratnih ciljeva političkog Sarajeva, od kojih nisu odustali, samo ih danas umjesto ratom pokušavaju ostvariti putem podmetanja, laži, manipulacija i izigravanja Dejtonskog sporazuma”.

– Džaferović i njegovi istomišljenici treba da imaju na umu da ni mi u Republici Srpskoj ne živimo u Srpskoj za kakvu su ginuli borci Vojske Republike Srpske nego kakva je dogovorena mirovnim sporazum. I šta sad? – upitao je Tegeltija.

On je upitao i da li trebaju neki novi ljudi svih nacija u BiH opet ginuti da bi se ostvarili ratni ciljevi ili “trebamo živjeti kompromis Dejtonskog sporazuma onakav kakav je potpisan, da niko više ne bi poginuo?”.

– Upravo je ovo drugo odgovorna politika Republike Srpske, za razliku od opasnih politika ostvarivanja ratnih ciljeva koju Džaferović i njegovi istomišljenici sprovode rušenjem i devalvacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma – ocijenio je Tegeltija.

Tegeltija napominje da, ukoliko se na ovu Džaferovićevu izjavu doda nedavna izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića kojom opstanak BiH veže za “pune džamije” čime nedvosmisleno pokazuje da BiH vidi kao primarno islamsku državu, da je jasno kakvu BiH žele Izetbegović i Džaferović.

– Zato takve politike iz Sarajeva predstavljaju, ne samo razlog nefunkcionalnosti BiH i nemogućnosti postizanja bilo kakvog unutrašnjeg dogovora, nego i direktnu prijetnju miru u BiH – naglasio je Tegeltija.

Autor: SRNA/RTRS